trader trainer blog penzmoso v1

TRADER TRAINER

A Pénzmosó – trader szemmel

A Pénzmosó (eredeti címe: The Laundromat) egy 2019-es amerikai film, amely megtalálható a Netflix kínálatában. Steven Soderbergh rendezte, a főszerepeket Meryl Streep, Gary Oldman és Antonio Banderas játszák.

A film, saját bevallása szerint, valós titkokon alapszik, műfaji meghatározása: dráma, krimi, és fekete komédia. Roppant szórakoztató, és ugyanannyira tanulságos is. A poszt természetesen mentes a szpojlerektől.

A film olyan témát dolgoz fel, amit csak komédiában lehet, mert ha komolyabb a hangvétel, az ember felrobban attól a tudattól, hogy ilyesmi létezik. Az alkotók mindent elkövettek, hogy megnevettessenek, vagy legalább mosolyt csaljanak az arcunkra, ezzel oldva a stresszt.

A film azzal indul, hogy hajóbaleset történik, amiben emberek halnak meg. A biztosítás értelmében fizetni kell. Kellene. Jön a hajótársaság. Jön a hajótársaság biztosítója. Annak a biztosítója. A viszontbiztosító. És néhány lépés után a túlélők már nem a vízbe, hanem a gumifogalmakkal megfogalmazott, ezerféleképpen értelmezhető jogszabályokba, papírokba, engedélyekbe, visszavont engedélyekbe, külső és belső vizsgálatokba, felelőségek áthelyezésébe, kihelyezésébe, magyarázatokba fulladnak bele.

A felelősség ebben a rendszerben átláthatatlan. Végső soron azok az emberek, akik mindent irányítanak és mindenben döntenek, semmiért nem felelősek, mert a felelősségáthárítás művészetének nagymesterei.

A nagy vagyonok forrásai néha láthatók (például találmányok, fejlesztések), és néha mindent elfed a köd. Valaki egyszer csak nemesi címet kapott, vagy támadt egy ötlete, aminek mindenkit meg tudott nyerni, és így épültek fel a birodalmak. Hogy ne legyenek kétségeink, a film a következő felirattal indít: „Első titok: a szelídek cseszhetik”.

Persze, vannak bukások. Lelepleződések. Előfordul, hogy valaki felakasztja magát a cellájában. Ez a konc, amit a tömeg elé vetnek, és amivel szemléltetik, hogy bár a rendszer nem tökéletes, de működik. Majd jönnek a szívhez szóló beszédek, a könnyes tekintetek, a teátrális gesztusok, a szokásos színi előadás, és nem változik semmi, vagy még könnyebb lesz a felelősséget félretolni.

Miért érdekes traderként a Pénzmosó? A fókusz miatt.

Hajlamosak vagyunk csak azt nézni, amit elénk raknak. A figyelmünk fókuszált, koncentrált – másik szóval: beszűkült. Mindig a nagyobb képet kell nézni, a minél nagyobb képet, hogy észrevegyük azokat az összefüggéseket, amelyekből semmit nem látni a földön ülve, de madártávlatból szemlélve azonnal megvilágosodunk.

trader trainer blog penzmoso v2

Tetszett a cikk? Iratkozz fel!

További érdekes tartalmakat küldünk és különleges ajánlatokat. Nem küldünk spameket senkinek!

További Cikkeink

Ajánlott Bejegyzések

  • 533 szó2,7 perc olvasás

    Tréningen gyakran felmerülő kérdés, hogy hány deviza párt lehet hatékonyan figyelni. A válasz: attól függ, hogy milyen a személyiséged és , hogy milyenek a kereskedési körülményeid.

  • 543 szó2,7 perc olvasás

    Ma a növekedés és a terjeszkedés a legtöbb ember számára elérhetetlenné vált, vagy rövidesen azzá válik. Őket arra biztatni, hogy álmodjanak merészet és lelkesen dolgozzanak a nagy sikerért, irritáló, és felelőtlen.

  • 495 szó2,5 perc olvasás

    Automatizált vád, azonnali, automatizált büntetés, automatizált fellebbezés, és automatizált döntés. A teljes folyamat úgy zajlik le, hogy nincsenek kérdések, szembesítés, bizonyítás, eljárás, tárgyalás, és nincs mód élő emberrel kommunikálni