trader trainer blog penzmoso v1

TRADER TRAINER

A Pénzmosó – trader szemmel

A Pénzmosó (eredeti címe: The Laundromat) egy 2019-es amerikai film, amely megtalálható a Netflix kínálatában. Steven Soderbergh rendezte, a főszerepeket Meryl Streep, Gary Oldman és Antonio Banderas játszák.

A film, saját bevallása szerint, valós titkokon alapszik, műfaji meghatározása: dráma, krimi, és fekete komédia. Roppant szórakoztató, és ugyanannyira tanulságos is. A poszt természetesen mentes a szpojlerektől.

A film olyan témát dolgoz fel, amit csak komédiában lehet, mert ha komolyabb a hangvétel, az ember felrobban attól a tudattól, hogy ilyesmi létezik. Az alkotók mindent elkövettek, hogy megnevettessenek, vagy legalább mosolyt csaljanak az arcunkra, ezzel oldva a stresszt.

A film azzal indul, hogy hajóbaleset történik, amiben emberek halnak meg. A biztosítás értelmében fizetni kell. Kellene. Jön a hajótársaság. Jön a hajótársaság biztosítója. Annak a biztosítója. A viszontbiztosító. És néhány lépés után a túlélők már nem a vízbe, hanem a gumifogalmakkal megfogalmazott, ezerféleképpen értelmezhető jogszabályokba, papírokba, engedélyekbe, visszavont engedélyekbe, külső és belső vizsgálatokba, felelőségek áthelyezésébe, kihelyezésébe, magyarázatokba fulladnak bele.

A felelősség ebben a rendszerben átláthatatlan. Végső soron azok az emberek, akik mindent irányítanak és mindenben döntenek, semmiért nem felelősek, mert a felelősségáthárítás művészetének nagymesterei.

A nagy vagyonok forrásai néha láthatók (például találmányok, fejlesztések), és néha mindent elfed a köd. Valaki egyszer csak nemesi címet kapott, vagy támadt egy ötlete, aminek mindenkit meg tudott nyerni, és így épültek fel a birodalmak. Hogy ne legyenek kétségeink, a film a következő felirattal indít: „Első titok: a szelídek cseszhetik”.

Persze, vannak bukások. Lelepleződések. Előfordul, hogy valaki felakasztja magát a cellájában. Ez a konc, amit a tömeg elé vetnek, és amivel szemléltetik, hogy bár a rendszer nem tökéletes, de működik. Majd jönnek a szívhez szóló beszédek, a könnyes tekintetek, a teátrális gesztusok, a szokásos színi előadás, és nem változik semmi, vagy még könnyebb lesz a felelősséget félretolni.

Miért érdekes traderként a Pénzmosó? A fókusz miatt.

Hajlamosak vagyunk csak azt nézni, amit elénk raknak. A figyelmünk fókuszált, koncentrált – másik szóval: beszűkült. Mindig a nagyobb képet kell nézni, a minél nagyobb képet, hogy észrevegyük azokat az összefüggéseket, amelyekből semmit nem látni a földön ülve, de madártávlatból szemlélve azonnal megvilágosodunk.

trader trainer blog penzmoso v2

Tetszett a cikk? Iratkozz fel!

További érdekes tartalmakat küldünk és különleges ajánlatokat. Nem küldünk spameket senkinek!

További Cikkeink

Ajánlott Bejegyzések

 • 442 szó2.2 perc olvasás

  Az AI adatot eszik és adatot lélegzik. Az ember meg nem. Ebből az következik, hogy az AI képes kontrollálni az embert, de az ember nem képes kontrollálni az AI-t. Látszólag.

  Tovább olvasom
 • 500 szó2.5 perc olvasás

  Gyakran előfordul, hogy azonos vagy hasonló élethelyzet alakul ki és a végén mindig ugyan úgy járunk. Használjuk okosan az ismétlődő helyzetet.

  Tovább olvasom
 • 636 szó3.2 perc olvasás

  Ez a poszt férfiaknak szól. Nőknek elolvasni szigorúan tilos!

  Tovább olvasom