cenzura

TRADER TRAINER

Ki az, akit még nem tiltottak le semmiért a Facebookon? Néhány évvel ezelőtt valaki, aki tiltást kapott, különlegesnek számított, az illető össze volt zavarodva, szégyellte, és az emberek úgy néztek rá, mint aki a tilosban jár. Néhány évvel ezután valaki, aki még nem kapott tiltást, különlegesnek fog számítani, az illető össze lesz zavarodva, és az emberek úgy néznek majd rá, mint akinek elképesztő kapcsolatai vannak.

Egy ismerősömet néhány éve letiltotta a Facebook 30 napra egy évekkel korábban megosztott vicces kép miatt, olyan hivatkozással, ami nem volt igaz, majd rögtön letiltotta még 30 napra, mert ugyanazt a mémet már megosztotta egyszer, még régebben. Az algoritmus nem értette meg a humort, a kép egyetlen részletét emelte ki, és arra alapozva hozta az ítéletet, majd a büntetést.

A vádat nem előzték meg kérdések, lehetőség a védekezésre, és a büntetés után nem volt lehetőség jogorvoslatra. Lehetett fellebbezni, amivel az ismerősöm élt is. A fellebbezés annyit jelentett, hogy „jobban megvizsgálják” a képet. Jóval a 60 napos büntetés lejárta után jött az értesítés: a fellebbezést elfogadták, a büntetést elengedik. De az már letelt…

Automatizált vád, azonnali, automatizált büntetés, automatizált fellebbezés, és automatizált döntés. A teljes folyamat úgy zajlik le, hogy nincsenek kérdések, szembesítés, bizonyítás, eljárás, tárgyalás, és nincs mód élő emberrel kommunikálni.

Mondhatod, hogy jó, ez csak egy kép, és ez csak 60 nap letiltás, nem olyan nagy ügy. Ha Facebook hirdetésekből élsz, akkor nagy ügy, de egyébként legyen igazad, nem nagy ügy – egy kicsit azért gondoljuk tovább.

Vagy csinálsz valamit, vagy nem, de az algoritmus arra jut, hogy megszegted a szabályt, és ezért megbüntet. Letilt. Vagy eltilt. Vagy levesz pénzt a számládról. Vagy börtönbüntetésre ítél. Vagy halálra.

Automatizáltan. Kérdés nélkül. Tárgyalás nélkül. A kommunikáció lehetősége nélkül. Jogorvoslat nélkül. Automatizált fellebbezésre adott automatizált válasszal, amit elhúznak döbbenetesen sokáig.

Hová vezet ez? Halálra ítélnek valakit, kivégzik, majd jön az értesítés, hogy a fellebbezést elfogadták, és jár a posztumusz bocsi? Vagy nem fogadják el, automatikusan megszületik a wikipedia bejegyzés, mint gonosztevőről, mert az algoritmus nem értett meg egy mondatot a posztban, ami elindította a lavinát?

Tetszett a cikk? Iratkozz fel!

További érdekes tartalmakat küldünk és különleges ajánlatokat. Nem küldünk spameket senkinek!

További Cikkeink

Ajánlott Bejegyzések

  • 533 szó2,7 perc olvasás

    Tréningen gyakran felmerülő kérdés, hogy hány deviza párt lehet hatékonyan figyelni. A válasz: attól függ, hogy milyen a személyiséged és , hogy milyenek a kereskedési körülményeid.

  • 543 szó2,7 perc olvasás

    Ma a növekedés és a terjeszkedés a legtöbb ember számára elérhetetlenné vált, vagy rövidesen azzá válik. Őket arra biztatni, hogy álmodjanak merészet és lelkesen dolgozzanak a nagy sikerért, irritáló, és felelőtlen.

  • 512 szó2,6 perc olvasás

    Autóban ülve rengeteg olyan alkalom kínálkozik, amikor azonnali döntést kell hozni. A versenysportban ugyanez a helyzet. A tőzsdén úgyszintén. Bármilyen vészhelyzetet vizsgálunk is meg, gyorsan kell dönteni, és jól, mert életek függnek tőle.