pexels jeshootscom 714698

TRADER TRAINER

Állatmese tradereknek – tanulságok

Nézzük az előző poszt tanulságait, mert vannak bőven!

A buta majom tanítása

Az egyik legalapvetőbb tapasztalatunk, hogy rendszerek vesznek körül és rendszerekben élünk. Emiatt mindenhol próbáljuk megérteni a rendszert. Ott is, ahol ezt a rejtettség okán képtelenek vagyunk feltárni. Emiatt tudunk olyan elvetemülten ragaszkodni haszontalan trader stratégiákhoz, feltételezve, hogy belelátunk a mögöttes rendszerbe, és nem tudomásul véve, hogy az ad hoc módon működő stratágia valójában csak annyira működik, ahogyan a megállt óra is a pontos időt mutatja minden nap két alkalommal.

A bolond galamb tanítása

Az események időbeli közelsége azt a látszatot kelti, hogy az események között valamilyen kapcsolat áll fenn. Ez nem szükségszerűen igaz, sőt, azt mondhatjuk, hogy a felfoghatatlanul nagy számú események többsége között nincs ok-okozati kapcsolat, függetlenül attól, hogy a történések mennyire közel vannak egymáshoz időben.

A táncoló galamb arra mutat rá, hogy az időbeli közelség miatt olyan mértékű tévedésekbe keveredhetünk, ami messze túlmutat azon, amit még hajlandóak lennénk elfogadni. Erre mondják mentségként, hogy „Nincsenek véletlenek”, pedig vannak, mert a véletlen nem az, aminek nincs oka, hanem az, ami nem szándékolt.

Traderként súlyos babonáink lehetnek, összetett szertartásokat alakíthatunk ki, abban a hitben, hogy felsejlett előttünk a valóság rejtett szövete. Ha tényleg felsejlett, annak eredménye a stabil, rendszeres bevétel, és nem valamiféle szertartás.

A ravasz hal tanítása

A ravasz hal egyetlen ravaszsága a mértékletesség. A horgász a kapzsiságra épít, arra, hogy a hal többet és többet akar, vagy mindent, és ahogyan e céltól megrészegülve megy előre, horogra akad, végül pedig a serpenyőben köt ki a sercegő olajban.

A pókerben a profi azzal kezdődik, hogy meg tud állni. Az amatőrt viszik a vágyai. Nincs önuralma, nem lát tisztán. És törvényszerűen sétál bele a csapdába. Ugyanez elmondható a traderekről is: szinte egész iparág épült arra, hogy felkorbácsolják a mértéktelen vágyat, és amikor az ember ott ül a monitor előtt, halványan a chartot látja, de élesen a Bugattit, és nyúl érte. Ha ezt néhányszor megteszi, végül a villamoson fog bliccelni.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel!

További érdekes tartalmakat küldünk és különleges ajánlatokat. Nem küldünk spameket senkinek!

További Cikkeink

Ajánlott Bejegyzések

  • 533 szó2,7 perc olvasás

    Tréningen gyakran felmerülő kérdés, hogy hány deviza párt lehet hatékonyan figyelni. A válasz: attól függ, hogy milyen a személyiséged és , hogy milyenek a kereskedési körülményeid.

  • 543 szó2,7 perc olvasás

    Ma a növekedés és a terjeszkedés a legtöbb ember számára elérhetetlenné vált, vagy rövidesen azzá válik. Őket arra biztatni, hogy álmodjanak merészet és lelkesen dolgozzanak a nagy sikerért, irritáló, és felelőtlen.

  • 495 szó2,5 perc olvasás

    Automatizált vád, azonnali, automatizált büntetés, automatizált fellebbezés, és automatizált döntés. A teljes folyamat úgy zajlik le, hogy nincsenek kérdések, szembesítés, bizonyítás, eljárás, tárgyalás, és nincs mód élő emberrel kommunikálni