monkey

TRADER TRAINER

Állatmese tradereknek

Ez a mese a buta majomról, a bolond galambról és a ravasz halról szól. Bármilyen egyezés a valósággal csakis véletlen lehet!

A buta majom

Itt igazából két majom van, de az egyiket rútul megszívatják, a másikat nem. Ahogyan az lenni szokott. Vegyük úgy, hogy az egyik szerencsés, a másik szerencsétlen.

A szerencsés majom, valahányszor gurul egyet a földön, kap enni. A szerencsétlen majom néha kap enni, néha meg nem kap enni, amikor gurul egyet a földön. A szerencsés felismeri az összefüggést a gurulás és az étel között, és elkezdi szabályozni a táplálkozását. A szerencsétlen majom nem ismeri fel a rendszert, mivel nincs is semmilyen rendszer, teljesen véletlenszerű, hogy követi-e valami a produkcióját.

Ezután a kutatók úgy döntenek, hogy nem adnak enni a majmoknak a gurulásuk után. A szerencsés majom, mivel korábban felismerte a rendszert, néhány próbálkozás után abbahagyja, nem gurul többé. A szerencsétlen majom, mivel nem jött rá, hogy melyik gurulás jelent neki ételt, nem hagyja abba, és bőszen produkálja magát tovább, ha nem is az idők végezetéig, de rettentő sokáig.

A bolond galamb

A kísérlet ismert, mint a „táncoló” vagy a „babonás galamb”. A kutatók berendeztek egy helyiséget, majd betettek egy galambot azzal a céllal, hogy megszívassák. Figyelték, mit csinál, és néha, véletlenszerűen adtak neki ételt.

Abszolút semmilyen rendszer nem volt a madár mozgása és az étel között, szegény állat mégis próbálta megfejteni a megfejthetetlent. A kutatók arra figyeltek fel, hogy a galamb egyre bonyolultabb koreográfiákat táncol el, amit arra vezettek vissza, hogy a véletlenszerűen megjelenő ételt összekötötte azzal a mozdulattal, amit röviddel előtte tett.

Esküszöm, nem lepne meg, ha kiderülne, hogy a majmos és a galambos kísérletet ugyanaz a társaság csinálta…

A ravasz hal

Ez nem kísérlet, hanem megfigyelés: horgászok találkoznak néha olyan megátalkodott, dörzsölt halakkal, amiket egyszerűen nem lehet kifogni. Ezek a vízi élőlények képesek arra, hogy a beetetéssel bedobált falatok elfogyasztása után angolosan távozzanak, vagy körberágják a horogra tűzött csalit, és azután állnak odébb. A pecás ember savanyú ábrázata meg csap hab a tortán. Mennyi képzavar, te jó ég…

Kedves trader, ugye értetted?

Tetszett a cikk? Iratkozz fel!

További érdekes tartalmakat küldünk és különleges ajánlatokat. Nem küldünk spameket senkinek!

További Cikkeink

Ajánlott Bejegyzések

 • 442 szó2.2 perc olvasás

  Az AI adatot eszik és adatot lélegzik. Az ember meg nem. Ebből az következik, hogy az AI képes kontrollálni az embert, de az ember nem képes kontrollálni az AI-t. Látszólag.

  Tovább olvasom
 • 500 szó2.5 perc olvasás

  Gyakran előfordul, hogy azonos vagy hasonló élethelyzet alakul ki és a végén mindig ugyan úgy járunk. Használjuk okosan az ismétlődő helyzetet.

  Tovább olvasom
 • 636 szó3.2 perc olvasás

  Ez a poszt férfiaknak szól. Nőknek elolvasni szigorúan tilos!

  Tovább olvasom