monkey

TRADER TRAINER

Állatmese tradereknek

Ez a mese a buta majomról, a bolond galambról és a ravasz halról szól. Bármilyen egyezés a valósággal csakis véletlen lehet!

A buta majom

Itt igazából két majom van, de az egyiket rútul megszívatják, a másikat nem. Ahogyan az lenni szokott. Vegyük úgy, hogy az egyik szerencsés, a másik szerencsétlen.

A szerencsés majom, valahányszor gurul egyet a földön, kap enni. A szerencsétlen majom néha kap enni, néha meg nem kap enni, amikor gurul egyet a földön. A szerencsés felismeri az összefüggést a gurulás és az étel között, és elkezdi szabályozni a táplálkozását. A szerencsétlen majom nem ismeri fel a rendszert, mivel nincs is semmilyen rendszer, teljesen véletlenszerű, hogy követi-e valami a produkcióját.

Ezután a kutatók úgy döntenek, hogy nem adnak enni a majmoknak a gurulásuk után. A szerencsés majom, mivel korábban felismerte a rendszert, néhány próbálkozás után abbahagyja, nem gurul többé. A szerencsétlen majom, mivel nem jött rá, hogy melyik gurulás jelent neki ételt, nem hagyja abba, és bőszen produkálja magát tovább, ha nem is az idők végezetéig, de rettentő sokáig.

A bolond galamb

A kísérlet ismert, mint a „táncoló” vagy a „babonás galamb”. A kutatók berendeztek egy helyiséget, majd betettek egy galambot azzal a céllal, hogy megszívassák. Figyelték, mit csinál, és néha, véletlenszerűen adtak neki ételt.

Abszolút semmilyen rendszer nem volt a madár mozgása és az étel között, szegény állat mégis próbálta megfejteni a megfejthetetlent. A kutatók arra figyeltek fel, hogy a galamb egyre bonyolultabb koreográfiákat táncol el, amit arra vezettek vissza, hogy a véletlenszerűen megjelenő ételt összekötötte azzal a mozdulattal, amit röviddel előtte tett.

Esküszöm, nem lepne meg, ha kiderülne, hogy a majmos és a galambos kísérletet ugyanaz a társaság csinálta…

A ravasz hal

Ez nem kísérlet, hanem megfigyelés: horgászok találkoznak néha olyan megátalkodott, dörzsölt halakkal, amiket egyszerűen nem lehet kifogni. Ezek a vízi élőlények képesek arra, hogy a beetetéssel bedobált falatok elfogyasztása után angolosan távozzanak, vagy körberágják a horogra tűzött csalit, és azután állnak odébb. A pecás ember savanyú ábrázata meg csap hab a tortán. Mennyi képzavar, te jó ég…

Kedves trader, ugye értetted?

Tetszett a cikk? Iratkozz fel!

További érdekes tartalmakat küldünk és különleges ajánlatokat. Nem küldünk spameket senkinek!

További Cikkeink

Ajánlott Bejegyzések

  • 533 szó2,7 perc olvasás

    Tréningen gyakran felmerülő kérdés, hogy hány deviza párt lehet hatékonyan figyelni. A válasz: attól függ, hogy milyen a személyiséged és , hogy milyenek a kereskedési körülményeid.

  • 543 szó2,7 perc olvasás

    Ma a növekedés és a terjeszkedés a legtöbb ember számára elérhetetlenné vált, vagy rövidesen azzá válik. Őket arra biztatni, hogy álmodjanak merészet és lelkesen dolgozzanak a nagy sikerért, irritáló, és felelőtlen.

  • 495 szó2,5 perc olvasás

    Automatizált vád, azonnali, automatizált büntetés, automatizált fellebbezés, és automatizált döntés. A teljes folyamat úgy zajlik le, hogy nincsenek kérdések, szembesítés, bizonyítás, eljárás, tárgyalás, és nincs mód élő emberrel kommunikálni