puzzle

TRADER TRAINER

A helyes döntés alapja

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan tud a trader konzekvensen jó döntéseket hozni, magának a döntésnek a mechanizmusát kell megértenünk.

A jó döntéseket minden korban csodálat övezte. Akik gyakran döntöttek jól, azokat a legmélyebb tisztelettel fogadták, egyes korokban kifejezetten istenítették. Vagy épp üldözték, tartva megerősödésüktől, amiben konkurenciát láttak.

A helyes döntés alapja az adat. A minél több, tényszerű, pontos és releváns adat, melyet megfelelően elemeznek. Ha nem áll rendelkezésre elegendő adat, vagy hasmisak, pontatlanok, irrelevánsak, felértékelődik a ráérzés, a mintafelismerés képessége.

background blank business composition 583848

A kőbe vésett szabály a következő: minél kevesebb az (igaz, pontos, releváns) adat, annál nagyobb a tévedés esélye, és minél több az (igaz, pontos, releváns) adat, annál nagyobb a helyes döntés esélye.

A trader egyik feladata a naplózás. A naplózás során valós, pontos, releváns adatokat gyűjtünk, melyeket kiértékelünk, elemzünk és vizualizálunk, majd, mindezek után: döntünk.

A traderek sokszor lusták naplózni. Vagy naplóznak, de nem használják. Talán megpróbálták, nem mentek vele semmire, és ejtették a témát. Sokszor az oktatók is hibásak ebben, mert mantrázzák ugyan, hogy naplózni, naplózni, naplózni, de nem térnek ki arra, hogy miért, mit, és hogyan lehet belőle kiolvasni azt a tudást, amire alapozva konzekvensen helyes döntéseket tudunk hozni.

Amikor még újonc voltam a traderek között, excel makrókat használtunk, de efelett már eljárt az idő. Nemrég kezdtem tesztelni az egyik online tőzsdei kereskedési naplót, amely széles skálán testreszabható, és elsőrangú vizualizációs lehetőségekkel rendelkezik. Sok más eszköz is elérhető, melyek között vannak ingyenesek, alacsonyabb, magasabb árfekvésű szoftverek. Bármelyik mellett döntsön a trader, értenie kell hozzá.

A naplózás segít objektív képet alkotni saját magunk viselkedéséről, amire alapozva helyes döntéseket hozhatunk a célravezetőbb szokások kialakításával kapcsolatban.

A naplózás minőségi adatgyűjtés, amely igaz, pontos és releváns adatokkal lát el minket, megadja a sikereink és kudarcaink térképét, a jó és rossz mintáinkat, a tanultak gyakorlatba átültetésének színvonalát, és mindez segít minket a teljesítményünk javításában.

A helyes döntés alapja az adat, az adatokat pedig naplózással szerezzük meg.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel!

További érdekes tartalmakat küldünk és különleges ajánlatokat. Nem küldünk spameket senkinek!

További Cikkeink

Ajánlott Bejegyzések

  • 533 szó2,7 perc olvasás

    Tréningen gyakran felmerülő kérdés, hogy hány deviza párt lehet hatékonyan figyelni. A válasz: attól függ, hogy milyen a személyiséged és , hogy milyenek a kereskedési körülményeid.

  • 543 szó2,7 perc olvasás

    Ma a növekedés és a terjeszkedés a legtöbb ember számára elérhetetlenné vált, vagy rövidesen azzá válik. Őket arra biztatni, hogy álmodjanak merészet és lelkesen dolgozzanak a nagy sikerért, irritáló, és felelőtlen.

  • 495 szó2,5 perc olvasás

    Automatizált vád, azonnali, automatizált büntetés, automatizált fellebbezés, és automatizált döntés. A teljes folyamat úgy zajlik le, hogy nincsenek kérdések, szembesítés, bizonyítás, eljárás, tárgyalás, és nincs mód élő emberrel kommunikálni