puzzle

TRADER TRAINER

A helyes döntés alapja

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan tud a trader konzekvensen jó döntéseket hozni, magának a döntésnek a mechanizmusát kell megértenünk.

A jó döntéseket minden korban csodálat övezte. Akik gyakran döntöttek jól, azokat a legmélyebb tisztelettel fogadták, egyes korokban kifejezetten istenítették. Vagy épp üldözték, tartva megerősödésüktől, amiben konkurenciát láttak.

A helyes döntés alapja az adat. A minél több, tényszerű, pontos és releváns adat, melyet megfelelően elemeznek. Ha nem áll rendelkezésre elegendő adat, vagy hasmisak, pontatlanok, irrelevánsak, felértékelődik a ráérzés, a mintafelismerés képessége.

background blank business composition 583848

A kőbe vésett szabály a következő: minél kevesebb az (igaz, pontos, releváns) adat, annál nagyobb a tévedés esélye, és minél több az (igaz, pontos, releváns) adat, annál nagyobb a helyes döntés esélye.

A trader egyik feladata a naplózás. A naplózás során valós, pontos, releváns adatokat gyűjtünk, melyeket kiértékelünk, elemzünk és vizualizálunk, majd, mindezek után: döntünk.

A traderek sokszor lusták naplózni. Vagy naplóznak, de nem használják. Talán megpróbálták, nem mentek vele semmire, és ejtették a témát. Sokszor az oktatók is hibásak ebben, mert mantrázzák ugyan, hogy naplózni, naplózni, naplózni, de nem térnek ki arra, hogy miért, mit, és hogyan lehet belőle kiolvasni azt a tudást, amire alapozva konzekvensen helyes döntéseket tudunk hozni.

Amikor még újonc voltam a traderek között, excel makrókat használtunk, de efelett már eljárt az idő. Nemrég kezdtem tesztelni az egyik online tőzsdei kereskedési naplót, amely széles skálán testreszabható, és elsőrangú vizualizációs lehetőségekkel rendelkezik. Sok más eszköz is elérhető, melyek között vannak ingyenesek, alacsonyabb, magasabb árfekvésű szoftverek. Bármelyik mellett döntsön a trader, értenie kell hozzá.

A naplózás segít objektív képet alkotni saját magunk viselkedéséről, amire alapozva helyes döntéseket hozhatunk a célravezetőbb szokások kialakításával kapcsolatban.

A naplózás minőségi adatgyűjtés, amely igaz, pontos és releváns adatokkal lát el minket, megadja a sikereink és kudarcaink térképét, a jó és rossz mintáinkat, a tanultak gyakorlatba átültetésének színvonalát, és mindez segít minket a teljesítményünk javításában.

A helyes döntés alapja az adat, az adatokat pedig naplózással szerezzük meg.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel!

További érdekes tartalmakat küldünk és különleges ajánlatokat. Nem küldünk spameket senkinek!

További Cikkeink

Ajánlott Bejegyzések

 • 519 szó2.6 perc olvasás

  A traderek gyorsan rájönnek, hogy a szokásaikon kell változtatniuk, ha eredményt akarnak. Megpróbálkoznak vele, kudarcot vallanak – és jön a büntetés. Gyerekként a legtöbbeket megbüntették, sokszor, esetenként durván, ha hibáztak, így vált reflexszé az önszidalmazó belső beszéd és az önbüntetés.

  Tovább olvasom
 • 463 szó2.3 perc olvasás

  David Dunning és Justin Kruger a Cornell Egyetem kutatói, 1999-ben publikálták először eredményeiket, ami sokaknak okozott komoly megdöbbenést. Teóriájukat négy pontban foglalták össze.

  Tovább olvasom
 • 442 szó2.2 perc olvasás

  Az AI adatot eszik és adatot lélegzik. Az ember meg nem. Ebből az következik, hogy az AI képes kontrollálni az embert, de az ember nem képes kontrollálni az AI-t. Látszólag.

  Tovább olvasom