Dunning

TRADER TRAINER

A tudás egyetlen tesztje

Van egy mém, amit nagyon szeretek, mert metszően őszinte: a futószalagon állnak az emberek, átmennek egy Facebook feliratú kapun, és a másik oldalon már egyetemi professzorként jönnek ki, akik osztják az észt. Lényegében ez a Dunning-Kruger-hatás. Pestiesen szólva ez annak tragikus esete, amikor „a hülye okoskodik”, szemben azzal, amikor az okos hülyéskedik, amivel semmi baj nincs.

David Dunning és Justin Kruger a Cornell Egyetem kutatói, 1999-ben publikálták először eredményeiket, ami sokaknak okozott komoly megdöbbenést. Teóriájukat négy pontban foglalták össze:

   – a hozzá nem értők hajlamosak túlbecsülni saját szakértelmüket

   – nem képesek felismerni a valós szakértelmet

   – nem tudják felfogni, hogy nem értenek az adott témához

   – amennyiben szakértelmüket fejlesztik, képessé válnak rá, hogy felismerjék, mennyire keveset tudtak korábban

Lényegében tehát: minél kevesebbet tud valaki egy témáról, annál inkább túlbecsüli a tudását.

A közösségi médiában gyakran látni e teória alátámasztását a vadul ítélkező, keményen kritizáló kommentelők körében, akik soha nem kérdeznek, mert teljesen biztosak abban, hogy mindent tökéletesen értenek. Őket nem hatja meg, ha valaki szakember, aki 20+ éve foglalkozik az adott területtel, tanulmányok tízezreit olvasta, kísérletek ezreit végezte el, szerintük akkor se ért hozzá és kész!

Mel Gibson mondta Larry Kingnek egy interjúban, 1997-ben: „Bárcsak a kritikusok is csinálnának filmeket! Akkor tökéletes filmek készülnének, amikből mi sokat tanulhatnánk”. Vajon azok a véres szájú kritikusok miért nem veszik a fáradságot, és forgatják le a szakma etalonjait? Elég lenne csak rámutatni, milyennek kellene lennie egy valamirevaló filmnek!

Lehet nagyon vehemensen kritizálni és kioktatni, eltelve a tudás illúziójától – amíg megmaradunk a szövegelés szintjén. Amint kilépünk onnan, kitűzünk egy célt, és dolgozunk azért, hogy megvalósuljon, nagyon gyorsan kiderül, hogy mennyit tudunk valójában.

A mininális tudás rettenetesen egyszerűnek mutatja a szinte felfoghatatlanul bonyolultat. Jó példa erre a kvantumfizika, melyre oly sokan hivatkoznak, benne látva az igazolást a gondolat teremtő erejére, holott egy szakkönyv egyetlen mondatát sem értenék meg.

A tudás egyetlen próbája az alkalmazás hatékonysága. Minden más csak okoskodás.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel!

További érdekes tartalmakat küldünk és különleges ajánlatokat. Nem küldünk spameket senkinek!

További Cikkeink

Ajánlott Bejegyzések

 • 519 szó2.6 perc olvasás

  A traderek gyorsan rájönnek, hogy a szokásaikon kell változtatniuk, ha eredményt akarnak. Megpróbálkoznak vele, kudarcot vallanak – és jön a büntetés. Gyerekként a legtöbbeket megbüntették, sokszor, esetenként durván, ha hibáztak, így vált reflexszé az önszidalmazó belső beszéd és az önbüntetés.

  Tovább olvasom
 • 506 szó2.5 perc olvasás

  A traderek sokszor lusták naplózni. Vagy naplóznak, de nem használják. Talán megpróbálták, nem mentek vele semmire, és ejtették a témát. Sokszor az oktatók is hibásak ebben, mert mantrázzák ugyan, hogy naplózni, naplózni, naplózni, de nem térnek ki arra, hogy miért, mit, és hogyan lehet belőle kiolvasni azt a tudást, amire alapozva konzekvensen helyes döntéseket tudunk hozni.

  Tovább olvasom
 • 442 szó2.2 perc olvasás

  Az AI adatot eszik és adatot lélegzik. Az ember meg nem. Ebből az következik, hogy az AI képes kontrollálni az embert, de az ember nem képes kontrollálni az AI-t. Látszólag.

  Tovább olvasom