Dunning

TRADER TRAINER

A tudás egyetlen tesztje

Van egy mém, amit nagyon szeretek, mert metszően őszinte: a futószalagon állnak az emberek, átmennek egy Facebook feliratú kapun, és a másik oldalon már egyetemi professzorként jönnek ki, akik osztják az észt. Lényegében ez a Dunning-Kruger-hatás. Pestiesen szólva ez annak tragikus esete, amikor „a hülye okoskodik”, szemben azzal, amikor az okos hülyéskedik, amivel semmi baj nincs.

David Dunning és Justin Kruger a Cornell Egyetem kutatói, 1999-ben publikálták először eredményeiket, ami sokaknak okozott komoly megdöbbenést. Teóriájukat négy pontban foglalták össze:

   – a hozzá nem értők hajlamosak túlbecsülni saját szakértelmüket

   – nem képesek felismerni a valós szakértelmet

   – nem tudják felfogni, hogy nem értenek az adott témához

   – amennyiben szakértelmüket fejlesztik, képessé válnak rá, hogy felismerjék, mennyire keveset tudtak korábban

Lényegében tehát: minél kevesebbet tud valaki egy témáról, annál inkább túlbecsüli a tudását.

A közösségi médiában gyakran látni e teória alátámasztását a vadul ítélkező, keményen kritizáló kommentelők körében, akik soha nem kérdeznek, mert teljesen biztosak abban, hogy mindent tökéletesen értenek. Őket nem hatja meg, ha valaki szakember, aki 20+ éve foglalkozik az adott területtel, tanulmányok tízezreit olvasta, kísérletek ezreit végezte el, szerintük akkor se ért hozzá és kész!

Mel Gibson mondta Larry Kingnek egy interjúban, 1997-ben: „Bárcsak a kritikusok is csinálnának filmeket! Akkor tökéletes filmek készülnének, amikből mi sokat tanulhatnánk”. Vajon azok a véres szájú kritikusok miért nem veszik a fáradságot, és forgatják le a szakma etalonjait? Elég lenne csak rámutatni, milyennek kellene lennie egy valamirevaló filmnek!

Lehet nagyon vehemensen kritizálni és kioktatni, eltelve a tudás illúziójától – amíg megmaradunk a szövegelés szintjén. Amint kilépünk onnan, kitűzünk egy célt, és dolgozunk azért, hogy megvalósuljon, nagyon gyorsan kiderül, hogy mennyit tudunk valójában.

A mininális tudás rettenetesen egyszerűnek mutatja a szinte felfoghatatlanul bonyolultat. Jó példa erre a kvantumfizika, melyre oly sokan hivatkoznak, benne látva az igazolást a gondolat teremtő erejére, holott egy szakkönyv egyetlen mondatát sem értenék meg.

A tudás egyetlen próbája az alkalmazás hatékonysága. Minden más csak okoskodás.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel!

További érdekes tartalmakat küldünk és különleges ajánlatokat. Nem küldünk spameket senkinek!

További Cikkeink

Ajánlott Bejegyzések

  • 533 szó2,7 perc olvasás

    Tréningen gyakran felmerülő kérdés, hogy hány deviza párt lehet hatékonyan figyelni. A válasz: attól függ, hogy milyen a személyiséged és , hogy milyenek a kereskedési körülményeid.

  • 543 szó2,7 perc olvasás

    Ma a növekedés és a terjeszkedés a legtöbb ember számára elérhetetlenné vált, vagy rövidesen azzá válik. Őket arra biztatni, hogy álmodjanak merészet és lelkesen dolgozzanak a nagy sikerért, irritáló, és felelőtlen.

  • 495 szó2,5 perc olvasás

    Automatizált vád, azonnali, automatizált büntetés, automatizált fellebbezés, és automatizált döntés. A teljes folyamat úgy zajlik le, hogy nincsenek kérdések, szembesítés, bizonyítás, eljárás, tárgyalás, és nincs mód élő emberrel kommunikálni