decision

TRADER TRAINER

Szögezzük le az elején: aki azt mondja, hogy a sikeres emberek gyorsan döntenek, az bele akar hajszolni egy rossz döntésbe. Ez a téma önálló cikket érdemel, talán majd írok róla egyszer. Ám az élet nem mindig fair, és esetenként rákényszerít arra, hogy gyorsan döntsünk – gyorsan és jól.

A sikeres emberek lassan döntenek, de nem azért, mert húzzák az időt, hanem azért, mert kutatnak, vizsgálódnak, elemeznek, mérlegelnek, és megalapozott döntést hoznak. Nagyon sok esetben van erre lehetőség (más kérdés, hogy élnek-e vele), nagyon sok esetben pedig nincs.

Autóban ülve rengeteg olyan alkalom kínálkozik, amikor azonnali döntést kell hozni. A versenysportban ugyanez a helyzet. A tőzsdén úgyszintén. Bármilyen vészhelyzetet vizsgálunk is meg, gyorsan kell dönteni, és jól, mert életek függnek tőle.

Mi a titka a gyorsan meghozott jó döntéseknek?

A válasz: a procedúra.

Amikor az óceánjárón vészhelyzet áll elő, a kapitány nem kezd el hosszasan mérlegelni, hanem beazonosítja a jeleket, megállapítja, hogy milyen jellegű eset áll fenn, és előveszi a megfelelő procedúrát, amit a legénységgel közösen végrehajtanak. Az esetek túlnyomó többségében ez a procedúra kezeli a helyzetet. Amikor nem, akkor a kapitány rossz procedúrát választott, vagy túl sokáig kereste a jeleket, vagy a legénységben valaki vagy valakik pánikba estek, vagy a vészhelyzetben olyan bonyodalmak léptek fel, amiket nem kalkuláltak a procedúra kifejlesztésében.

A procedúra léte, annak ismerete, megértése és begyakorlása önmagában képes teljesen felszámolni, de legalább mérsékelni a pánikot.

A procedúrák mögött rengeteg tapasztalat, kutatás, vizsgálódás, elemzés, mérlegelés, tesztelés és gyakorlás áll. Minél több tapasztalat, kutatás, vizsgálódás, elemzés, mérlegelés, tesztelés és gyakorlás, annál jobban fog működni.

A második világháború 77 évvel ezelőtt ért véget, és a mai napig elemzik az ütközeteket, hogy procedúrákat alapozzanak meg.

Tehát a gyors és mégis helyes döntések titka, hogy azt megelőzően, amikor van elég idő, mélységében átgondoljuk a lehetséges helyzeteket, felkészülünk rájuk, begyakoroljuk, és procedúrákat hozunk létre. Amikor pedig eljön az idő, ezekre támaszkodunk.

A tőzsdei kereskedésnek megvannak a maga sajátosságai. Ezek egyike az, hogy lényegében egész iparág jött létre arra, hogy a tradert triggerelje, azaz rossz és elhamarkodott döntésekbe hajszolja. Az ellenszer ebben az esetben is a procedúra.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel!

További érdekes tartalmakat küldünk és különleges ajánlatokat. Nem küldünk spameket senkinek!

További Cikkeink

Ajánlott Bejegyzések

  • 533 szó2,7 perc olvasás

    Tréningen gyakran felmerülő kérdés, hogy hány deviza párt lehet hatékonyan figyelni. A válasz: attól függ, hogy milyen a személyiséged és , hogy milyenek a kereskedési körülményeid.

  • 543 szó2,7 perc olvasás

    Ma a növekedés és a terjeszkedés a legtöbb ember számára elérhetetlenné vált, vagy rövidesen azzá válik. Őket arra biztatni, hogy álmodjanak merészet és lelkesen dolgozzanak a nagy sikerért, irritáló, és felelőtlen.

  • 495 szó2,5 perc olvasás

    Automatizált vád, azonnali, automatizált büntetés, automatizált fellebbezés, és automatizált döntés. A teljes folyamat úgy zajlik le, hogy nincsenek kérdések, szembesítés, bizonyítás, eljárás, tárgyalás, és nincs mód élő emberrel kommunikálni