trader trainer blog v4 1200x635 1

TRADER TRAINER

Mesterséges intelligencia tények és mítoszok

Az AI a filmekben a mindenre is képes, a valóságban ennél sokkal kevesebbre. Klasszikus értelemben vett AI még nem is létezik.

Teljes fehér köd

Pontosan értjük, hogyan működik a feszítővas, értjük, hogyan működik a kemence, vagy a kohó, mert a hétköznapi tapasztalataink alapján nagyon egyszerű felfogni. Nagyjából értjük, hogyan működik a szénerőmű, hogyan működik a szélerőmű. Némi elképzelésünk van a napkollektor működéséről. És majdnem semmi az atomerőműről.

Aki nem informatikus, meglehetősen homolyos elképzeléseket dédelget arról, hogy a szoftver mit csinál, a kódok hogyan érvényesülnek, és valahol a mély és magas programozásnál, a felhőnél kezd teljesen elmosódni a kép. A mesterséges intelligencia pedig a teljes fehér köd.

tradertrainer blog kep v3 ai

Mesterséges intelligencia – a mítosz

Az AI már ott van mindenhol, a telefonban, a számítógépben, az interneten, a videojátékokban, az autókban, az üzemekben, a gyárakban, mindenhol. Emberre már alig van szükség. Az AI mindent elvégez helyette. Egyre többen vélekednek úgy, hogy ez az emberiség utolsó találmánya. Az utolsó, mert innentől fogva a fejlődést nem a behatárolt képességű ember viszi tovább, hanem a korlátlan képességű mesterséges intelligencia; és utolsó, mert majd biztosan elpusztít minket.

Az AI isten lett, vallás épült köré, imádat és rettegés övezi. Minden megoldhatóvá vált, a rák, a környezetszennyezés, a megduplázott élettartam, az űrutazás, már semmi sem lehetetlen. A mesterséges intelligencia legyőzte az embert sakkban, go-ban, mindenben. Az ember számára nem ellenfél.

tradertrainer blog kep v4 ai

Mesterséges intelligencia – a valóságban

Az, amit a hétköznapokban AI-nak nevezünk, valójában GOFAI. A rövidítés a Good Old Fashioned Artificial Intelligence megnevezést takarja. A GOFAI imitálja a gondolkodást, imitálja a viselkedést, és legfőképpen: imitálja a fejlődést.

A valódi mesterséges intelligencia tanul, és önmagát fejleszti. A GOFAI nem érti a nyelvet, csak szabályokat alkalmaz, és statisztikai alapú döntéseket hoz. Nem érti az életet, nem érti a világot. Számára csak szabályok léteznek, melyeket a statisztika finomít.

Amiben az AI jobb az embernél, az a referenciák számossága, és az átvizsgálásuk sebessége. Elég arra gondolnunk, hogy beírunk egy szót a keresőbe, és töredékmásodperc alatt annyi találat jelenik meg, hogy addig elszámolni is több, mint fárasztó lenne. Tízmillió ember napi 10 óra munkával 50 év alatt sem tudná megközelíteni az AI (GOFAI) 1 másodperces munkáját. Ebben tényleg legyőzhetetlen. De semmit sem ért. Ennek okán pedig az elemzéseinek nincs mélysége.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel!

További érdekes tartalmakat küldünk és különleges ajánlatokat. Nem küldünk spameket senkinek!

További Cikkeink

Ajánlott Bejegyzések

 • 442 szó2.2 perc olvasás

  Az AI adatot eszik és adatot lélegzik. Az ember meg nem. Ebből az következik, hogy az AI képes kontrollálni az embert, de az ember nem képes kontrollálni az AI-t. Látszólag.

  Tovább olvasom
 • 500 szó2.5 perc olvasás

  Gyakran előfordul, hogy azonos vagy hasonló élethelyzet alakul ki és a végén mindig ugyan úgy járunk. Használjuk okosan az ismétlődő helyzetet.

  Tovább olvasom
 • 636 szó3.2 perc olvasás

  Ez a poszt férfiaknak szól. Nőknek elolvasni szigorúan tilos!

  Tovább olvasom