trader trainer blog v4 1200x635 1

TRADER TRAINER

Mesterséges intelligencia tények és mítoszok

Az AI a filmekben a mindenre is képes, a valóságban ennél sokkal kevesebbre. Klasszikus értelemben vett AI még nem is létezik.

Teljes fehér köd

Pontosan értjük, hogyan működik a feszítővas, értjük, hogyan működik a kemence, vagy a kohó, mert a hétköznapi tapasztalataink alapján nagyon egyszerű felfogni. Nagyjából értjük, hogyan működik a szénerőmű, hogyan működik a szélerőmű. Némi elképzelésünk van a napkollektor működéséről. És majdnem semmi az atomerőműről.

Aki nem informatikus, meglehetősen homolyos elképzeléseket dédelget arról, hogy a szoftver mit csinál, a kódok hogyan érvényesülnek, és valahol a mély és magas programozásnál, a felhőnél kezd teljesen elmosódni a kép. A mesterséges intelligencia pedig a teljes fehér köd.

tradertrainer blog kep v3 ai

Mesterséges intelligencia – a mítosz

Az AI már ott van mindenhol, a telefonban, a számítógépben, az interneten, a videojátékokban, az autókban, az üzemekben, a gyárakban, mindenhol. Emberre már alig van szükség. Az AI mindent elvégez helyette. Egyre többen vélekednek úgy, hogy ez az emberiség utolsó találmánya. Az utolsó, mert innentől fogva a fejlődést nem a behatárolt képességű ember viszi tovább, hanem a korlátlan képességű mesterséges intelligencia; és utolsó, mert majd biztosan elpusztít minket.

Az AI isten lett, vallás épült köré, imádat és rettegés övezi. Minden megoldhatóvá vált, a rák, a környezetszennyezés, a megduplázott élettartam, az űrutazás, már semmi sem lehetetlen. A mesterséges intelligencia legyőzte az embert sakkban, go-ban, mindenben. Az ember számára nem ellenfél.

tradertrainer blog kep v4 ai

Mesterséges intelligencia – a valóságban

Az, amit a hétköznapokban AI-nak nevezünk, valójában GOFAI. A rövidítés a Good Old Fashioned Artificial Intelligence megnevezést takarja. A GOFAI imitálja a gondolkodást, imitálja a viselkedést, és legfőképpen: imitálja a fejlődést.

A valódi mesterséges intelligencia tanul, és önmagát fejleszti. A GOFAI nem érti a nyelvet, csak szabályokat alkalmaz, és statisztikai alapú döntéseket hoz. Nem érti az életet, nem érti a világot. Számára csak szabályok léteznek, melyeket a statisztika finomít.

Amiben az AI jobb az embernél, az a referenciák számossága, és az átvizsgálásuk sebessége. Elég arra gondolnunk, hogy beírunk egy szót a keresőbe, és töredékmásodperc alatt annyi találat jelenik meg, hogy addig elszámolni is több, mint fárasztó lenne. Tízmillió ember napi 10 óra munkával 50 év alatt sem tudná megközelíteni az AI (GOFAI) 1 másodperces munkáját. Ebben tényleg legyőzhetetlen. De semmit sem ért. Ennek okán pedig az elemzéseinek nincs mélysége.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel!

További érdekes tartalmakat küldünk és különleges ajánlatokat. Nem küldünk spameket senkinek!

További Cikkeink

Ajánlott Bejegyzések

  • 533 szó2,7 perc olvasás

    Tréningen gyakran felmerülő kérdés, hogy hány deviza párt lehet hatékonyan figyelni. A válasz: attól függ, hogy milyen a személyiséged és , hogy milyenek a kereskedési körülményeid.

  • 543 szó2,7 perc olvasás

    Ma a növekedés és a terjeszkedés a legtöbb ember számára elérhetetlenné vált, vagy rövidesen azzá válik. Őket arra biztatni, hogy álmodjanak merészet és lelkesen dolgozzanak a nagy sikerért, irritáló, és felelőtlen.

  • 495 szó2,5 perc olvasás

    Automatizált vád, azonnali, automatizált büntetés, automatizált fellebbezés, és automatizált döntés. A teljes folyamat úgy zajlik le, hogy nincsenek kérdések, szembesítés, bizonyítás, eljárás, tárgyalás, és nincs mód élő emberrel kommunikálni