keplet

TRADER TRAINER

Hogyan válassz stratégiát?

Bátran kijelenthetjük, hogy a stratégia korát éljük. Másképpen megfogalmazva: a tőzsdén a Szent Grál keresésének korát éljük.

Kezdjük a legelején: mi az a stratégia?

A stratégia a háború megnyerésének művészete. Ha elkezdünk belemenni a részletekbe, akkor a szó olyan gondolkodásmódot, átfogó tervet, lépések sorozatát jelenti, amellyel egy cél megvalósítható. A tőzsdei kereskedésben kiegészült az értelmezés jelentéstartalmával is.

A trader stratégia tehát a piac értelmezése, úgymond az ellenség stratégiájának feltárása, és kihasználása a győzelem megszerzése érdekében. Mivel a tőzsdéről van szó, a győzelem természetesen pénzt jelent.

Az egyik legelső információ, amivel a kezdő trader találkozik, a stratégia, a nyerő stratégia, amit, ha használ, minden álma valóra válik. Ez persze csak marketing, a tanulópénzt pedig mindenki maga fizeti meg, amiért elragadták a szlogenek.

A rossz stratégia ismérvei

Nincs mögötte matematikai modell. Ez nagyon fontos.

Nem lehet átlátni, hogy miért működik, vagy miért működne. Az addig rendben van, hogy elbeszélgetünk néhány elvről, meg „ez ezt jelenti, az azt jelenti” dologról, azután „tedd ezt, tedd azt” lépésekről, de mi van ezek mögött?

Egy tapasztaltabb trader túl sok kérdést tud feltenni a stratégia oktatójának, amire nincs válasza, ami rövid úton elvezet az egyre látványosabb érzelmekhez, és ez személyeskedésbe torkollhat.

A jó stratégia ismérvei

Matematikailag megalapozott.

Átlátható, logikus, a mögöttes elvek érthetőek.

Piaci elemzésre épül, melynek részleteit megismerhetjük és megérthetjük.

Láthatóak azok a traderek, akiknél a stratégia működik

iStock 1132106310

A te stratégiád

Nos, igen, ez egy külön kategória. Kiválaszthatunk olyan stratégiákat, amelyek valóban működnek, és mi mégsem tudjuk azokat működtetni. Ennek oka egyrészt az, hogy nem értettük meg vagy nem gyakoroltuk be eléggé, másrészt a mentális gátjaink folyton szabotálják az alkalmazását, harmadrészt pedig az, hogy a lelki alkat is szerepet játszik ebben.

Aki profi a kitörés stratégiában, az Elliott-hullám stratégiában vagy a Fibonacci stratégiában, az három különböző embertípus. Van olyan, ami illik hozzád, mert arra épít, amiben pont jó vagy, és van olyan is, amivel nem leszel eredményes.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel!

További érdekes tartalmakat küldünk és különleges ajánlatokat. Nem küldünk spameket senkinek!

További Cikkeink

Ajánlott Bejegyzések

 • 442 szó2.2 perc olvasás

  Az AI adatot eszik és adatot lélegzik. Az ember meg nem. Ebből az következik, hogy az AI képes kontrollálni az embert, de az ember nem képes kontrollálni az AI-t. Látszólag.

  Tovább olvasom
 • 500 szó2.5 perc olvasás

  Gyakran előfordul, hogy azonos vagy hasonló élethelyzet alakul ki és a végén mindig ugyan úgy járunk. Használjuk okosan az ismétlődő helyzetet.

  Tovább olvasom
 • 636 szó3.2 perc olvasás

  Ez a poszt férfiaknak szól. Nőknek elolvasni szigorúan tilos!

  Tovább olvasom