keplet

TRADER TRAINER

Hogyan válassz stratégiát?

Bátran kijelenthetjük, hogy a stratégia korát éljük. Másképpen megfogalmazva: a tőzsdén a Szent Grál keresésének korát éljük.

Kezdjük a legelején: mi az a stratégia?

A stratégia a háború megnyerésének művészete. Ha elkezdünk belemenni a részletekbe, akkor a szó olyan gondolkodásmódot, átfogó tervet, lépések sorozatát jelenti, amellyel egy cél megvalósítható. A tőzsdei kereskedésben kiegészült az értelmezés jelentéstartalmával is.

A trader stratégia tehát a piac értelmezése, úgymond az ellenség stratégiájának feltárása, és kihasználása a győzelem megszerzése érdekében. Mivel a tőzsdéről van szó, a győzelem természetesen pénzt jelent.

Az egyik legelső információ, amivel a kezdő trader találkozik, a stratégia, a nyerő stratégia, amit, ha használ, minden álma valóra válik. Ez persze csak marketing, a tanulópénzt pedig mindenki maga fizeti meg, amiért elragadták a szlogenek.

A rossz stratégia ismérvei

Nincs mögötte matematikai modell. Ez nagyon fontos.

Nem lehet átlátni, hogy miért működik, vagy miért működne. Az addig rendben van, hogy elbeszélgetünk néhány elvről, meg „ez ezt jelenti, az azt jelenti” dologról, azután „tedd ezt, tedd azt” lépésekről, de mi van ezek mögött?

Egy tapasztaltabb trader túl sok kérdést tud feltenni a stratégia oktatójának, amire nincs válasza, ami rövid úton elvezet az egyre látványosabb érzelmekhez, és ez személyeskedésbe torkollhat.

A jó stratégia ismérvei

Matematikailag megalapozott.

Átlátható, logikus, a mögöttes elvek érthetőek.

Piaci elemzésre épül, melynek részleteit megismerhetjük és megérthetjük.

Láthatóak azok a traderek, akiknél a stratégia működik

iStock 1132106310

A te stratégiád

Nos, igen, ez egy külön kategória. Kiválaszthatunk olyan stratégiákat, amelyek valóban működnek, és mi mégsem tudjuk azokat működtetni. Ennek oka egyrészt az, hogy nem értettük meg vagy nem gyakoroltuk be eléggé, másrészt a mentális gátjaink folyton szabotálják az alkalmazását, harmadrészt pedig az, hogy a lelki alkat is szerepet játszik ebben.

Aki profi a kitörés stratégiában, az Elliott-hullám stratégiában vagy a Fibonacci stratégiában, az három különböző embertípus. Van olyan, ami illik hozzád, mert arra épít, amiben pont jó vagy, és van olyan is, amivel nem leszel eredményes.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel!

További érdekes tartalmakat küldünk és különleges ajánlatokat. Nem küldünk spameket senkinek!

További Cikkeink

Ajánlott Bejegyzések

  • 533 szó2,7 perc olvasás

    Tréningen gyakran felmerülő kérdés, hogy hány deviza párt lehet hatékonyan figyelni. A válasz: attól függ, hogy milyen a személyiséged és , hogy milyenek a kereskedési körülményeid.

  • 543 szó2,7 perc olvasás

    Ma a növekedés és a terjeszkedés a legtöbb ember számára elérhetetlenné vált, vagy rövidesen azzá válik. Őket arra biztatni, hogy álmodjanak merészet és lelkesen dolgozzanak a nagy sikerért, irritáló, és felelőtlen.

  • 495 szó2,5 perc olvasás

    Automatizált vád, azonnali, automatizált büntetés, automatizált fellebbezés, és automatizált döntés. A teljes folyamat úgy zajlik le, hogy nincsenek kérdések, szembesítés, bizonyítás, eljárás, tárgyalás, és nincs mód élő emberrel kommunikálni