TRADER TRAINER

A filmek néha nagyon bölcsek, és erre néha az alkotók sem jönnek rá.

Az őrület annak felnagyítása, ami hétköznapi.

Valaki leparkol az autójával, kiszáll, a kulccsal zárja az ajtókat, körbejár, és ellenőrzi, hogy az ajtók valóban be vannak-e zárva. Gyakori eset, nincs benne semmi különös. Ha valaki egyszer járja körbe a kocsit. Ha kétszer, az már fura. Ha háromszor? Ha négyszer? Ötször… Van egy határ, amit átlépve bármely empatikus szemtanú hívná a mentőket. Ha valaki minden parkolás után 57-szer járja végig a zárakat, hogy lássa, tényleg bezárultak-e, annak egyértelműen van valami problémája.

A felnagyítás, szándékosan és tudatosan használva, az önfejlesztés hasznos eszköze. Az abszurditásig eltúlzás felismerhetővé teszi azt, ami addig rejtve maradt.

Az olyan filmekben, mint például az Időtlen időkig, a Játszd újra vagy a Holnap határa, az a közös, hogy az alapötlet ugyanaz: a főhős időhurokba kerül, és egyetlen napot él át újra meg újra.

Ezekben a filmeknek az alapötleten túl a cselekmény dinamikája is azonos: a főhős felébred, elkezdődik a nap, aminek végén meghal, azután újra felébred ugyanarra a napra, valamikor rácsodálkozik erre, majd egyértelműen tudatosul benne, hogy a nap újraindul, próbál szabadulni, de nem tud, beletörődik, kezd beleőrülni, végül eldönti, hogy túljut ezen, tudatosan megfigyeli, mi történik, elgondolkodik, elemez, stratégiát dolgoz ki, próbálkozik, és erőfeszítéseit siker koronázza.

Valójában mindannyian időhurokban élünk: az élethelyzetek ismétlődnek, újra és újra szembe jön ugyanaz a nehézség, amit soha nem tudtunk megoldani, ugyanaz a helyzet, ami mindig fájdalommal járt. És bár túl sokszor történik, közel sem olyan gyakran, hogy felismerjük: ez egy időhurok.

Már megint! Miért történik velem ez állandóan? Úgy látszik, ez a sorsom!

Ismerős? Ez az időhurok.

iStock 1063896842

Nagyítsuk fel, túlozzuk el, tanuljunk a filmekből!

Amikor visszatér a jellegzetes esemény, vegyük észre, hogy időhurokban vagyunk, lassuljunk le, nyugodjunk meg, figyeljünk, vizsgálódjunk, elemezzünk, alkossunk stratégiákat, és próbálkozzunk!

A filmekben a kitartás kiszabadít az időhurokból – ez a valóságban is működik.

Traderként milyen időhurokban vagy? Mi az, ami ismétlődik? Örülj neki! Ez egy lehetőség!

iStock 506910700

Tetszett a cikk? Iratkozz fel!

További érdekes tartalmakat küldünk és különleges ajánlatokat. Nem küldünk spameket senkinek!

További Cikkeink

Ajánlott Bejegyzések

 • 442 szó2.2 perc olvasás

  Az AI adatot eszik és adatot lélegzik. Az ember meg nem. Ebből az következik, hogy az AI képes kontrollálni az embert, de az ember nem képes kontrollálni az AI-t. Látszólag.

  Tovább olvasom
 • 636 szó3.2 perc olvasás

  Ez a poszt férfiaknak szól. Nőknek elolvasni szigorúan tilos!

  Tovább olvasom
 • 501 szó2.5 perc olvasás

  Az egyik legelső információ, amivel a kezdő trader találkozik, a stratégia, a nyerő stratégia, amit, ha használ, minden álma valóra válik. Ez persze csak marketing, a tanulópénzt pedig mindenki maga fizeti meg, amiért elragadták a szlogenek.

  Tovább olvasom