Kenneth Reid szerint azért van szükség a tőzsdei kereskedők agyának sikerre való újraprogramozására, mert eleve a kudarcra vannak programozva.

 

Mi a top kereskedők legfontosabb jellemzője?

Mark Douglas a Trading in the Zone című könyvében azt állítja, hogy a „nagy kereskedők nem félnek.”

Azokat, akik mindig tovább mennek egy lépéssel, akik egyszerre 6-9 kereskedői piacon is jelen vannak, és korlátlan tőkével rendelkeznek, egy dolog jellemez, mégpedig a határtalan pozitivizmus. Bármi történik velük, és körülöttük, bármit tesznek, pozitív hozzáállásuk hűségesen kíséri őket. A pozitív attitűd segítségével képesek tisztán gondolkodni, és nyerés esetén sem fújódik hatalmasra az egójuk.

 

Miért működik a pozitív kereskedelmi pszichológia?

A legcsodálatosabb az, hogy ők nem pusztán csak azért pozitívak, mert nyernek. Azért nagyobbak a nyerési esélyeik, mert pozitívak! Erre pedig számtalan bizonyíték van a klinikai pszichológia és a sport pszichológia területéről.

„Nem veszítek, nem hagyom ki!” Ez a dupla tagadás jellemzi a legtörekvőbb kereskedőket. De a való életben, és a tőzsdepiacon két negatív dolog sosem jön ki pozitívra.

Ez a hozzáállás összezavarja az agyat, gyengíti a döntési képességet, kiszámíthatatlanná teszi a viselkedést. Mégis, számtalan kereskedő esik a dupla tagadás hibájába, és a szakirodalom pedig bölcs módon megőrzi ezeket az eseteket az utókor okulására.

 

A fájdalom örök?

Annak, hogy a kereskedők miért esnek bele a negativitás csapdájába, egyszerű oka van: az emberi agy arra van kiképezve, hogy a legtöbb figyelmet a negatív hírekre fordítsa. Ugye Te sem emlékszel olyan élénken a piacon ért örömteli pillanatokra, mint a fájdalmas kudarcokra?

A törekvő kereskedők zöme egy röpke mézédes tőzsdei „nászút” után egyre inkább a veszteségeikre összpontosít, szinte gyötrődnek miattuk. Ezzel szemben pedig a sikereik a feledés homályába vesznek.

Hiába vagyunk mi tisztában azzal, hogy a veszteségek elkerülhetetlenek, és teljesen normálisak, ha az agyunk teljesen más ütemre kattog.

 

 

Neuro-lingvisztikus programozás (NLP)

Van egy része az agyadnak, a Kockázati Vezér*, amit minden egyes veszteség rendkívül érzékenyen érint… és ez probléma.

A Kockázati Vezér kiköpött detektív, és komolyan veszi azt, hogy legyen elegendő betevő az asztalodon, azaz ne éhezz. Számára a túlélés nem csupán egy választható opció, hanem egy olyannyira fontos dolog, hogy képes intenzíven ráütni a bélyegét a gondolataidra, és az ösztöneidre.

Legyen bármekkora az esetlegesen téged ért pénzügyi veszteség, mindenképp fenyegeti az alapvető biztonságérzeted. Biztos lehetsz benne, hogy a számla be lesz nyújtva a Kockázati Vezérnek, mely agyad egy mély, primitív részében tanyázik. Az agyad pedig arra van programozva, hogy pénzügyi veszteség esetén fájdalmat érezz, így nagyobb eséllyel kerülöd el azokat a jövőben.

Klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a pénzügyi veszteségek körülbelül 2,5-ször mélyebb érzelmi hatást váltanak ki, összehasonlítva azzal az örömmel, melyet egy ugyanakkora összeg megkaparintása miatt érzünk. Ez a beépített idegrendszeri egyensúly pedig óriási következményekkel jár a tőzsdei kereskedőkre nézve.

A Neuro-lingvisztikus programozás (NLP) azok számára lett kitalálva, akik szeretnének felszabadulni a saját negativitásuk alól, és ezért hajlandóak is tenni. Ha elsajátítod az alapjait, Te is a felemelkedhetsz a legjobb kereskedők közé.

 

Így jár a kereskedői agy

Szokásos üzleti környezetben a biztonság nem elsődleges szempont a nap minden pillanatában, tehát a Kockázati Vezéred nincs aktiválva. Ha viszont a tőzsdén kereskedsz, a Kockázati Vezér mindig figyelmeztető (vészhelyzeti) üzemmódban funkcionál. Aztán mi történik?

1) Először is, a nagy vezér eltúlozza a kis veszteségek felett érzett fájdalmadat. Úgy érezheted magad minden egyes alkalommal, mintha ezer darabba vágnának. Sajog a szíved, és rettenetesen vérzik. A Kockázati Vezér olyannyira nem jó matekos, hogy még a milliomos kereskedők is hajlamosak agonizálni egy 100 dolláros veszteség felett.

Minden kis veszteségnél kapsz tüskéket, és a végén már teljesen mérgező lesz a mentális hozzáállásod. Állandóan arra fogsz törekedni, hogy ne veszíts, de közben szinte várod, hogy megtörténjen.

2) Ha a törekvő kereskedő nem nyer legalább kétszer olyan gyakran, mint ahányszor veszíteni szokott, az agya bekapcsolja a jutalomhiány riasztást. Ebben a stresszes lelkiállapotban a kereskedő elgondolásai alapjaiban sérülnek, és szinte képtelenné válik arra, hogy kövesse a tervét. Oda a türelem, a tisztánlátás, és a bátorság…

3) Ha egy nagy veszteség lép fel, az két lehetséges eredményt vonhat maga után. Egyes kereskedők, a veszteség felett érzett fájdalom következtében hárítani kezdenek, azaz kockázatkerülőkké válnak. Minden erejükkel arra törekszenek, hogy állandóan nyerő fázisban legyenek, de ez egyszerűen képtelenség. Ezzel a hozzáállással megágyaznak a saját pokluknak.

Azoknál, akik másféle temperamentummal vannak megáldva, a vártnál nagyobb veszteség oly nagymértékben aktiválja a Kockázati Vezért, hogy eszement mérgessé válnak. Egyre többet akarnak, és újra meg újra felrobbantják ezzel a számlájukat.

 

A golyóálló kereskedő

Lehet, hogy most magas a nyerési arányod, de előbb, vagy utóbb elkerülhetetlenül szembe kell majd nézned a veszteség fájdalmával. Te fel vagy készülve számadás napjára?

Ahhoz, hogy teljesítsd a kihívásokat, elengedhetetlen, hogy egy olyan gondolkodásmódot hozz létre, amely úgymond „golyóálló”. A golyóálló hozzáállás veszteség után gyorsan felállít, így nem indul be a végzet önbeteljesítő ciklusa.

A Neuro-lingvisztikus programozás (NLP) elősegíti, hogy az elméd semlegesítse azt a negativitás hullámot, mely a veszteségek után spontán keletkezik. Önuralom hiányában ne számíts a tőzsdén csodákra. Vedd át az irányítást Te magad!

Gondolkodj tisztán, maradj találékony és rugalmas a legnagyobb nehézségek közepette is! Töröld ki az elmédből a negativitás összes csíráját, és tedd magadévá a magabiztos, nyerő hozzáállást!

Érzékeld pontosan a lehetőségek áramlását a piacon, kereskedj a terveid szerint, és felejtsd el a szorongást! Te már felkészültél az áttörésre?

 

*Az amigdala a limbikus rendszer része, és elsődleges szerepe van az érzelmi reakciók feldolgozásában és raktározásában.

error: A tartalom védett!