Amikor egy kereskedő megteszi az első lépéseit a tőzsdén, igencsak ijesztő világba csöppen: a sok jó stratégia, elv és fogalom tengerében nehezére esik egyetlen utat kiválasztani, majd ragaszkodni is hozzá.

A született kereskedő fogalma nem létezik: senki sem jön a világra a grafikonok elemzési képességével. Ráadásul az érzelmek kordában tartása is nagyon nehéznek tűnik. Ezek mind olyan képességek, melyek kitartó tanulás, kőkemény fegyelem, és sok-sok gyakorlás útján kristályosodnak ki.

A kereskedés olyan, akár egy érzelmi hullámvasút, egyszer fenn, és egyszer lenn. Ugyanakkor kegyetlen is: képes rövid időn belül győzelem feletti izgalmat korbácsolni, majd a veszteség miatti önbizalomhiánnyal taglóz le.

Csak egy tapasztalt kereskedő van mindazon tudás birtokában, melynek erejével stoptáblát mutathat azoknak az érzelmeknek, melyek hatással vannak a kereskedelmi döntéseire. S hogy miért képes minderre? Azért, mert kitartóan tanult, és önfegyelmet gyakorolt.

 

Hogyan válhatsz jó kereskedővé?

Mutatunk néhány módot arra, hogyan válhatsz jó kereskedővé. Olyan út ez, amit már mások is bejártak előtted: neked csak a tálcáról kell levenned a megoldásokat.

 

Kereskedési stratégia gyakorlatok

Ha jó kereskedővé akarsz válni, vegyél példát a zongoraművészekről: ők is keményen megdolgoznak egy sikeres koncertért.

A demo számla segítségével valós piaci körülmények között, ámde kockázat nélkül tesztelhetsz le stratégiákat és kereskedési módszereket. Viszont jegyezd meg: csak akkor fogod igazán megtanulni kordában tartani az érzelmeidet, amikor a saját pénzed forog kockán.

A tanuló időszak során  pénzt veszíthetsz, ami lelkileg, és anyagilag is nehéz lehet számodra. Jó hír viszont, hogy tanulhatsz a hibáidból. Minél kezdőbb vagy, annál nagyobb a veszteség esélye. Ez az, amiért a demo számlák fenntartása kötelező jellegű gyakorlat a kezdők számára.

 

Amikor már elég volt a gyakorlásból, elérkezik a valódi pénzzel való kereskedés időszaka

Amikor már a kisujjadban van a stratégiakezelés minden csínja-bínja, és képes vagy kezelni a kereskedési lépéseidet, elkezdhetsz dolgozni az érzelmeid feletti kontrollon.

Amíg nincs valós kereskedelmi számlád, fogalmad sincs, hogy milyen szinten képesek elborítani az érzelmek az éles kereskedés során.

Ám, mégis fontos a demo számlával való gyakorlás: megtanulsz koncentrálni, döntést hozni, és helyén kezelni az érzelmeidet.

 

Haladj kis lépésekben

A tapasztalt kereskedők minden egyes kereskedés során technikai és alapelemzéseket végeznek, figyelembe veszik a kockázatkezelés szabályait, és szigorú belépési / kilépési szabályokhoz tartják magukat.

Tudják, hogy csak ezen lépések betartásával van esélyük idővel kedvező eredményt elérni. Nem ér kihagyni belőlük egyetlen egyet sem, mert összedőlhet a stratégia, és súlyos veszteségekben lehet részük.

A kereskedési stratégiát nem lehet egyszerre elsajátítani, csak kis lépésekben, mivel meg kell, hogy értsd őket.

Előbb értsd meg a money managment lényegét és tanuld meg a pozíciót méretezni, majd ha már könnyen megy, következhet a belépési és kilépési stratégia elsajátítása.

Ha lassan, megfontoltan haladsz, tisztában leszel az iránnyal, a céljaiddal, és a lehető legjobban ki tudod aknázni a kereskedéssel töltött időd.

Persze, még így is lehetnek veszteséges kereskedéseid de mivel már jól ismered a szabályokat, és be is tartod őket, sokkal könnyebben át tudod vészelni ezt az időszakot.

Hamarosan folytatjuk a második résszel!

error: A tartalom védett!