Képzeld el, hogy egy reggel azzal az álommal ébredsz, hogy Te bizony autóversenyző szeretnél lenni. Mivel tudod jól, hogy a vasat forrón kell ütni, és a halogatás csak hátráltatna a megvalósításban, azon nyomban le is mész a pályára, és addig jársz-kelsz, míg találsz magadnak egy mentort.

Felnézel rá, de mégis megrökönyödsz, amikor közli: az általa bemutatott csodás sportkocsit nem vezetheted. Kemény feltételt szab számodra. A feltétel pedig az, hogy előbb építs magadnak egy autót, aztán ő megtanít Téged vezetni. Fura, mi?
Ez a titka annak, hogy szuper autóversenyzővé válj. Ismerned kell az autód minden egyes rezdülését.
Ez az, amit a valóságban versenyzőként nem hallanál. És ettől más a kereskedői szakma.

Példánkhoz hasonlóan a tőzsdei kereskedővé válásnak is feltétele, mondhatni alapja, hogy érts a demózáshoz. Elmondom, mik a fő előnyei számodra, és eldöntheted, egyetértesz-e velem, vagy sem.

 

A demózás segít abban, hogy kifejleszthesd a saját stratégiád

A stratégiák nem teremnek csak úgy a piacon. Nem vehetsz egyet készen, nem várhatod el, hogy működjön.
Hadd mondjam el Neked, hogy a kereskedési rendszer (stratégia vagy különböző piaci viszonyokhoz igazodó stratégiák összessége) nagyon személyes dolog. Pontosan ezért tudja a legjobban üzemeltetni az, aki kifejlesztette. Miért? Azért, mert egy stratégia tapasztalatokból és ezek rendszerezéséből áll. Az pedig, hogy hogyan érzékeljük a világot a hiedelmeink, értékrendünk, attitűdjeink függvénye. Azaz, a Te stratégiád teljesen egyedi lesz. „De én találtam egy olyan mentort, akinek a stratégiája kiválóan működik!” – mondhatod. Jó. Azt mondom, fogd meg, másold le belőle a számodra szimpatikus viselkedésmintákat, értékrendet, hiedelmeket, és szemléletet, de ne állj meg itt, gyúrd össze a Te személyes stratégiáddal.

 

stratgia (2)

Szerencsés vagy, mert nincs szükséged egy versenyautóra, elég, ha egy olyan megbízható rendszerre támaszkodsz, amelyet jól ismersz és hiszel benne. A pozitív elvárásoknak hatalmas ereje van.
Ha kész a rendszered, már csak annyi van hátra, hogy megtanulsz vezetni.

 

A demózás megtanít fókuszálni a stratégiádra
A demó egyértelmű előnye, hogy amíg a stratégiád fejlesztésével és gyakorlásával foglalkozol, folyamatosan tudsz koncentrálni a stratégiádra, és mellette a kockázatra is. Ámde ez a kockázat nem valódi fizikai kockázat, így könnyebben tanulsz.
Azt már neves kutatók ( nem brit tudósok)  is megfigyelték, hogy a hiedelmekkel ellentétben a kockázati környezet a legtöbb embernél nem segíti a tanulást.
Ugyanis a kockázati környezet stresszt indukál és így az azt elszenvedő személy túlélő üzemmódba kapcsol. Kialakul a csőlátás, elveszíti a nagy képre való rálátást. A személy a negatív következményekre, veszélyre fókuszál, hisz a veszély elkerülése jobban segíti a túlélésünket. Bekapcsol tehát egy reaktív, védekező elmeállapot, mely következtében romlik az eredmény.

Soha ne válts át éles kereskedésbe, amíg nem tanultad meg kezelni ezeket a helyzeteket. Készülj fel mentálisan, és így növeled majd annak esélyét, hogy nyomás alatt is jól tudj teljesíteni.

A demózás hatalmas tapasztalattal lát el

Demózáskor ugyan eltűnik a valódi kockázat, de a hatékonysághoz az szükséges, hogy a demó kereskedés közbeni viselkedésünk egyezzen az élő kereskedésben alkalmazni kívánttal. Vagyis, ugyanazzal a számlamérettel, és ugyanazzal a stratégiával kell kereskedned demón, mint amivel éles helyzetben szeretnél.
Ha kellő számú kereskedésben veszel részt, gyakorlatot szerzel. Mivel a tanultakat éles helyzetben is tudod alkalmazni, magabiztosabban fogsz kereskedni.
Ugye már autóvezetésnél sem azzal vagy elfoglalva, hogy melyik pedál a kuplung, és melyik a gáz?
A demózással olyan gyakorlatra tehetsz szert, ami kincset ér számodra a tőzsdepiacon.

error: A tartalom védett!