Mindenki azt hiszi, van egyetlen, jó módszer, egy titok, amit ha megtanul, máris milliomossá válhat. Ez azonban nem így működik – soha, egyetlen szakma sem működik így, különösen nem a kereskedés.

Az olyan könyvek, amelyek azt ígérik, megmutatják azt az egyetlen módszert, amelyet használva mi majd épp olyan sikeresek lehetünk, mint a könyv írója, már eleve nem ígérhetnek igazat. Gondoljunk csak belem, hogy minden kezdő kereskedő elolvassa a könyvet, s a néhány ezer forintos vételárért cserébe máris guru lesz belőle. Belépnek tehát egy olyan piacra, ahol a siker nem titok – ahol mindenki sikeres.

De ahol mindenki, sikeres, ott senki sem az.

Jack Schwager, a Market Wizards könyvek szerzői szerint naivság ilyesmire várni. „Nincs olyan módszer, amely folyamatosan jól működne. Ha lenne, nem működne többé, mert mindenki azt követné” – mondja.

Schwager azon a véleményen van, hogy a legfontosabb mindenkinek megtalálnia a saját módszerét. A kereskedésre fel lehet készülni – megfelelő mentális állapotba hozhatjuk magunkat, olyan szokásokat alakíthatunk ki, amelyek megerősítenek minket, a saját egyedi technikáinkat azonban senki más nem segíthet megtalálni.

Elolvashatjuk a könyvet arról, hogyan lett sikeres valamelyik félistenként tisztelt tőzsdeguru, de egyben tudnunk kell azt is, hogy a sikerhez vezető út egyszer használatos találmány. Ugyanazon az ösvényen csak egyetlen ember mehet végig – minden kezdő a saját machetéjével kell keresztülvágja magát a dzsungelen.

Az egész egy felfedezés, egy fejlődési folyamat, amelyben nem vághatjuk le a kanyarokat. Szembesülni kell a kudarcokkal, megtanulni helyén kezelni a kockázatot és nem elszállni a hirtelen jött sikertől. Otthonossá válni a piacon, amely örökké és gyorsan változik, és amely épp olyan gyorsan a mélybe rántja az óvatlan kezdőt, ahogyan a magasba emelheti.

Minden azon múlik, mennyire acélozzuk meg elménket már a legelején – ez a legtöbb felkészülés, amire esélyünk van, hogy saját személyiségünket alakítva készen álljunk az új élményekre (legyenek akár jók vagy rosszak) és villámgyorsan képesek legyünk megtanulni mindazt, ami a hasznunkra válhat.

error: A tartalom védett!