Bármibe is fekteted a pénzed, illetve bármilyen módszerhez folyamodsz arra, hogy megtöbbszörözd a vagyonod, például tőzsdézni kezdesz, az egyik első dolog, amit tisztáznod kell, az, hogy mekkora kockázatot vagy hajlandó – és képes – vállalni. A „lesz ahogy lesz” nem jó stratégia: a kockázat mértékét előre át kell gondolnod.

 

Az ideális mértékű kockázat

 

Ha nem akarsz nincstelenné válni, viszont nemcsak mikroszkóp alatt látható hasznot realizálnál, meg kell találnod azt a szintet, amely se nem túl kevés, se nem túl sok. Az az összeg, amennyit „tudsz”, és amennyit „hajlandó vagy” vállalni, nem egyezik meg. A család megélhetéséhez szükséges pénzt – és gyermekeid jövőjét – nyilvánvalóan nem szeretnéd kockára tenni, tehát legfeljebb a megtakarításaid erejéig kockáztathatsz. Azonban valószínűleg nem szeretnéd az összeset a szerencsére bízni. Tehát akkora pénzösszeget ideális kockáztatnod, amelynek elvesztése nem fáj: sem a lelkednek, sem – és főképpen – a saját vagy a családi költségvetésednek.

 

El kell fogadnod a veszteséget

 

Azonban, ha sikerül meghatároznod azt az összeget, amelyet bátran kockára tehetsz, kockára is teszed és elveszíted, meg kell tanulnod, hogyan élj együtt a veszteséggel. Ha egy hosszabb távon hasznot hozó megoldást választottál, nem omolhatsz össze azért, mert rövid távon épp rosszul áll a befektetés. A sikeres tőzsdézés csak 20 százalékban múlik a pénzügyi tudásodon – a többi az önismereted függvénye.

 

Meg kell engedned magadnak a tévedés lehetőségét

 

Meg kell tanulnod kockáztatni, és elfogadni az esetleges bukást, mint rossz döntésed következményét. Meg kell engedned magadnak a tévedés lehetőségét; hiszen, ha nem kockáztatsz semmit, semmit sem nyersz – ha pedig túl keveset kockáztatsz, nyersz ugyan, de lehet, hogy olyan keveset, hogy az adott összeg még a befektetett időt sem éri meg. Ezért, ha nem vagy biztos magadban, így nem tudod, mekkora kockázatot érdemes vállalnod, érdemes segítséget igénybe venned ahhoz, hogy jobban megismerd önmagad.

Mélyebben a témáról a Kiút a veszteség spirálból on tanulhatsz

error: A tartalom védett!