„A piaci viselkedés azért titokzatos, mert valójában a mi viselkedésünk a titokzatos.”
Mark Douglas, a fegyelmezett kereskedő

A tőzsdei siker valójában számos természet adta tőzsdei képesség meglététől, vagy nem meglététől függ.

Nézzük, hogy a kockáztatás szempontjából milyen tőzsdei profilok léteznek!

1. Piaci varázslók (Market Wizards)

Néhányan született kereskedők. Ők azok a rettenthetetlen, szívesen versengő egyének (a kereskedőknek csupán a 4%-a), akik szinte alig visznek be érzelmet a tevékenységükbe. Emellett azonban intelligensek, rugalmasak, és bátrak.

Azoknak pedig, akik nem osztoznak a varázslók csoportjának ülőhelyein, szorgalmasan kell magukat képezniük azért, hogy nyomás alatt is jól teljesítsenek.

„A pénz nem minden, de sok pénz, az már valami.”
George Bernard Shaw

„A piacnak csak egy oldala van, és ez nem a bikák vagy a medvék oldala, hanem a helyes oldal.„
Jesse Livermore

eloszlás

2. Ráfizetéses ( nullás) kereskedők – Breakeven Group (az aktív kereskedők 32%-a).

Hajlamosak a kockázatkerülésre. Olyan kereskedők ők, akik még nem igazán találják fel magukat a kereskedési rendszerükben. Persze, az is előfordulhat, hogy óvatosságuk oka a korábbi veszteségek hozadékaként létrejövő mély, és fájdalmas érzelmi sebek megléte.

„A veszteség sose zavar, ha realizálom. Elfelejtem másnapra. De rosszul dönteni, és nem realizálni a veszteséget, ez az ami megmérgezi a pénztárcát és a lelket.”
Jesse Livermore

Készülj fel a váratlan eseményekre, legyen kockázati terved!

A siker képlete: 20% technikai tudás+80% TE (mentális felkészültség, magabiztosság, személyes kereskedési stratégia, döntések helyessége).

3. Magas kockázati kereskedők – High Risk Traders (az aktív kereskedők 64%-a).

Kreatívak, intuitívak, érzelmeikre, és a tapasztalataikra hagyatkozók, kalandvágyók. Hajlamosak fejest ugrani a piaci folyamatokba, és egészen elmerülni bennük, de ezzel az ugrással azt is vállalják, hogy szerves részt vállalnak a nagy piaci drámákban.

„Aki a tőzsdével akar foglalkozni, jobban teszi, ha a kereskedésre üzletként tekint, és nem a szerencsejáték lehetőségét keresi.”
Jesse Livermore

Ahhoz, hogy a magas kockázatú kereskedők nyereséget könyvelhessenek el maguknak, meg kell tanulniuk követni egy rendszert, amihez aztán fegyelmezetten ragaszkodniuk is kell. Ők ebben szorulnak segítségre.

Te melyik csoportba tartozol?

Töltsd ki a Kereskedői Kockázati Profil tesztet! 55 kérdést kell megválaszolnod.

error: A tartalom védett!