A legnagyobb hiba, amit kezdő kereskedők elkövetnek, hogy azt gondolják, a piaci elemzés és a stratégia elegendő a tőzsdei sikerhez.  A gyakorlatban viszont a legfontosabb, hogy megtanulják kontrollálni az érzelmeinket, mivel az érzelmeknek vannak a legnagyobb befolyása a kereskedési teljesítményünkre

A pszichológia szerepe a kereskedésben

A sikeresen kereskedni nem azt jelenti, hogy minden egyes traden nyerő, hanem, hogy kereskedési nyerő és vesztő trade-k  szaldója pozitív.
A kereskedő a stratégiáját / kereskedési rendszertért  a nyerő és vesztő tradek száma alapján fejlesztette ki, nem engedheti meg magának, hogy eltérjen a szabályaitól. Ehhez önfegyelemre van szüksége, hogy követni tudja a szabályokat még akkor is , ha vesztő szériája van.

Ha előfordult már veled hogy csináltál valami nem odaillőt, valami nem logikust,  valamit, ami később megbántál ugyan , de az már nem segített, akkor te is megtapasztaltad,  az ember pszichológiai működését, ahol is az érzések és gondolatok késztettnek cselekvésre.

Komfort zóna

Ha egy trader tiszta fejjel kereskedik és mentes az érzelmei befolyásától , a komfort zónájában van , képes objektív döntéseket hozni és szisztematikusan követni a kereskedési stratégiáját
A negatív érzelmek , mint a kapzsiság, félelem , düh megakadályozzák, hogy objektív döntéseket hozzon.
Ezért érdemes kontrollálnod az érzelmeidet, hisz meghatározza a kereskedési eredményedet.

Egyes kereskedők könnyen bekerülnek a zónába , de még azok is , akik küzdenek ezzel megtanulhatják kontrollálni a viselkedéseiket és el tudnak távolodni érzelmileg a kereskedéstől 

A sikeres kereskedésnek három alkotó eleme van:

A mentális felkészültség számít a legjobban mivel a stratégia sikeressége az azon az emberen múlik, aki azt üzemelteti.

  • jól működő kereskedési rendszer,
  • megfelelő pénzkezelés (money management)
  • és megfelelő mentális felkészültség

 

Érzelmek, amelyek befolyásolják a kereskedést

A negatív érzelmek megakadályozzák a trader, hogy követni tudja a kereskedési tervét és ezzel pénzt csináljon.  A leggyakoribb negatív
érzelmek a kapzsiság és a félelem.

A félelem a veszteségtől további veszteséghez vezet

Ha egy kereskedő a veszteségtől való félelem miatt megpróbálja kerülni a veszteséget, az a legtöbbször ahhoz vezet, hogy növeli a veszteséget

Például nyit egy pozíciót és a stop loss, a – technikai vagy fundamentális alapú stratégiája  alapján  20 pip-re helyezi el .  Az árfolyam elindul ellene .  A veszteségtől való félelem miatt, nehogy  az árfolyam kiüsse a stopot 20 pipen, inkább gyorsan lezárja pl. 10 pip vesztőben.

Ha a traderől  kiderül, hogy a nyerő lett volna, akkor a kereskedő veszteségbe fordított egy nyerő tradet a félelem miatt.

A félelemre egy másik példa, amikor korábban zárja le a tradet, mielőtt az elérné a célárat és kiszáll kis nyereséggel.  Mind ezt azért , mert attól tart , hogy az ár megfordul és ott hagyja veszteséggel és inkább gyorsan realizálja a kis profitot.
Ha az árfolyam tovább megy és eléri a profit célt, akkor a kereskedő csökkentette a teljes nyerő.

Ezek a viselkedések egy jövedelmező – pozitív hozam elvárású – stratégiát is képesek vesztőbe fordítani,  mivel a kereskedő  csökkenti a nyerő és növeli a vesztő tradek számát.

A kapzsiság – sokat markol,  keveset fog

A kapzsiság azért befolyásolja a kereskedést negatívan, mert a kereskedő azt hiszi, több profitot tud kicsalni a traded-ből, mint ahogy tervezte, vagy reális és nem zárja le a kereskedésed a célárnál, a tervezett árszintnél, ahol azt a stratégiád indokolná.
Ilyenkor gyakran visszafordul az ár, megkezdődik a reménykedés és ahelyett, hogy lezárná és visszaengedi akár a belépési pontig vagy, ami rosszabb a kezdeti stopig.

Veszteség ugyan nem kerül elszámolásra, de itt sem követte a money managmentre épülő kereskedési tervet. Ha a kezdeti kockázathoz képest rendszeresen kisebb nyerőben zárja tradeket előfordulhat, hogy akár egy vesztes trade elolvasztja a sok kis nyerőt.
Vagyis megint csak egy jól működő stratégiát fordít vesztőbe.

Ego által befolyásolt kereskedés, mikor nem fogadja el, hogy téved

Néhány kereskedő ragaszkodik ahhoz, hogy igaza legyen. Ha az ár ellenkező irányba indul, mint várta nem akarja lezárni a tradet, esetleg még a stopot is tologatja,  nem akarja elfogadni, hogy rosszul döntött. A dolgok a tükörképük alapján működnek, vagyis mégis csak arra kényszerül, hogy elfogadja a tervezettnél nagyobb veszteséget.

Egy másik forgatókönyv, amikor egy ugyan jól kivitelezett, de vesztő trade után nem vizsgálja felül a piaci körülményeket, hanem az eredeti elemzése alapján erőlteti a további belépést. Mindezt azért, mert azt hiszi, hogy neki igaza van.

Bosszúból kereskedni – visszaszerzem a pénzt, amit buktam

Amikor a kereskedő üldözi az elvesztett pénzt és vissza akarja szerezni annyira erre fókuszál, hogy nem veszi észre vagy nem törődik vele, hogy nem követi a kereskedési szabályait,  sokszor növelt méretű pozícióval vág bele. Gyakran csak még nagyobb buktát ér el.

Az önfegyelem a legfontosabb

Annak érdekében, hogy elkerüljük az érzelmi befolyásolást, önfegyelmet kell építeni. Ennek számos módja van.

Kereskedj egy kipróbált, kitesztelt rendszerrel, amiben hiszel

Akkor sokkal valószínűbb, hogy nyugodt maradsz nyomás alatt, ha meg van bizalom a kereskedési rendszeredben.  Ha a stratégia nincs jól kitesztelve , akkor az kétségekhez és félelemhez vezet.

Gyakorolj demo számlán

Teszteld és fejleszd a stratégiád demószámlán, mielőtt valódi pénzzel élesben belevágsz.
Éles számlán való kereskedés amúgy is nagyobb nyomást jelent, ami negatív érzelmeket gerjeszthet, ami így, veszteséghez vezethet.

Fogad el a veszteséget

100%-os találati arány nincsen.  Fel kell készülnöd a veszteségekre is.
Normális, hogy azt várod, minden trade esetén, hogy pozitívba fordul.
Egy tapasztalatlan kereskedőt vesztő trade jobban megvisel. Ezzel szemben egy profi kereskedő képes elfogadni a veszteséget és belépni a következő kerekedésbe anélkül, hogy hagyná a félelem vagy a kapzsiság befolyásolja.

Az érzelmek kontrollja létfontosságú, hogy elkerüld a felesleges veszteséget.
Profi stratégia is elbukhat, ha az érzelmeid megzavarnak. Fejleszd magad, hogy az érzelmeidet ne vegyék át az irányítást és befolyásolják a kereskedési döntéseidet.
Légy profi trader

error: A tartalom védett!