Jóllehet az érzelmek megélése problémának számít a kereskedés során, hatalmas szerepük van: rámutatnak arra, mi a hiba a piachoz való viszonyodban

A hagyományos tőzsdepszichológiában gyakran kezelik problémaforrásként az érzelmeket, így e nézet képviselői azok meg nem élésére szólítják fel a sikerre áhító kereskedőket. Ám az érzelmek, például a hirtelen ránk törő szorongás,  félelem figyelmen kívül hagyása egyáltalán nem olyan egyszerű…

Ki kell jelentenünk: az a terv, mely már abból a célból szeretné csírájában elfojtatni velünk az érzelmeket, hogy ne hozzunk rossz döntéseket, csődöt mondott. Mégpedig azért, mert nem az érzelmek az igazi okai a helytelen döntéseknek. A megjelenő érzelmek csak a probléma megjelenítői. Az érzelmi reakciók tehát csak kiemelik a hibákat, és ha az esetből tanulva azokat kijavítjuk, tovább tudunk haladni a fejlődés útján.

Teljesítmény és érzelem

Az érzelmek nélkülözhetetlenek a jó teljesítmény eléréséhez, bár tény, a túlfűtött-, vagy az enervált kereskedés újabb problémák forrása lehet.  Itt pedig nincs különbség a pozitív és a negatív érzelmek között. Ha reggel unalmasan indul a napod, nem szívesen veted bele magad a kereskedésbe sem. Ha pedig túl nagy az önbizalmad, biztos vagy benne, hogy tuti a beszálló és, hogy merre megy a piac, hajlamos leszel csak erre fókuszálni és egyéb tényezőket figyelmen kívül hagyni.
A Yerkes-Dodson törvény amellett, hogy leírja az érzelmi szint és a kereskedő teljesítménye közötti kapcsolatot, azt is kimondja, hogy a teljesítmény csak az érzelmek emelkedésének egy bizonyos pontjáig javul.

 

Tradertrainer teljesítménygörbe

 

Yerkes-Dodson Törvény

Ezen pont után a teljesítmény hanyatlani kezd, mert csökken a gondolkodási képesség, a racionalitás. Így pedig beláthatjuk, hogy nem hozhatók minőségi döntések.
Túl sok érzelem a menekülj vagy küzd válaszreakciót váltja ki, a túl kevés, pedig az sugallja, hogy nincs elég energiád.

 

Maradj a csúcson

Találd meg azt a pontot, ahol telve vagy energiával, de még nem számítasz túlterheltnek. Ez a „flow” zóna, ami minden embernél máshol helyezkedik el.
Ha ebben a zónában vagy, kellően kiegyensúlyozott leszel és megfelelő döntéseket hozol.
A megfelelő döntés nem azt jelenti, hogy mindig eltalálod a piac irányát, vagy, hogy minden kereskedésed nyereséggel zárod. A megfelelő döntés azt jelent, hogy a rendelkezésre álló információk alapján, a szabályrendszerednek és a stratégiádnak megfelelő döntést hozod.

Hogyan kerülj flow állapotba?

Az NLP a modellezés technikáját használja arra, hogy lemásoljon és elsajátíthatóvá tegyen viselkedéseket, állapotokat.  Nem szükséges mindig mást megfigyelnünk. Legjobb modell saját magunk vagyunk, hiszen, mi magunk is vagyunk vagy voltunk már sikeresek valamiben, csináltunk kimagasló eredménnyel dolgokat.
Nincs más teendőd, mint megfigyelni saját magad, lehetőleg egy olyan kereskedési helyzetben, ahol teljes mértékben a folyamatra koncentráltál, megfelelő volt az önbizalmad, mentes voltál a szélsőséges érzelmektől és még az idő múlását sem vetted észre. Figyeld meg mit csináltál jól, és utánozd magad.
Ha erről a technikáról többet szeretnél tudni, szívesen látunk a következő stresszkezelő tréningünkön.

 

 

error: A tartalom védett!