Nem érhetsz el valódi sikereket a tőzsdén, ha nem vagy képes kockázatot vállalni. Természetesen az sem jó, ha a rezsire vagy a gyerekek taníttatására szánt pénzt kockáztatod; azonban ne ess át a ló túloldalára se. Ésszerű kockázatot vállalni szükséges – nemcsak a tőzsdén, hanem az élet más területein is. Az alábbiak segítenek abban, hogy bátrabban kockáztass.

 

  • Gondold át, mekkora a kockázat

 

Gondold át, hogy a kockázat, amit vállalni készülsz, nem túl nagy-e; ha veszítesz, nem veszélyezteted-e saját vagy családod biztonságát. Ennek alapján eldöntheted, mennyi pénzt fektess részvényekbe, vagy épp felmondj-e, ha már nem szereted a munkád, úgy, hogy még nem találtál új állást.

 

  • Építsd egészséges önbizalmat

 

Biztos kudarcba nem érdemes belemenni; úgy nem kockázatot vállalsz, hanem a vesztedbe rohansz. Ha nem hiszed el valamiről, hogy sikerülhet – legyen az akár egy befektetés, akár egy állásinterjú, akár egy vizsga –, nem is fog. Így pedig butaság pénzt áldozni rá.

 

  • Ne tétovázz

 

Gondold át, vállalod-e a szóban forgó kockázatot, majd cselekedj – vagy így vagy úgy. De ne tölts heteket azon morfondírozva, vajon jól döntesz-e. Dönts, fogadd el, hogy így döntöttél, és viseld a következményeit. Ha nem is jönnek be a számításaid, ez még mindig jobb, mintha addig tétováztál volna, amíg el nem úszott a lehetőség.

 

  • Elemezd az eredményeket

 

Ha vállaltad a kockázatot, utólag gondold át, jó döntésnek tartod-e, illetve legközelebb hogyan cselekednél. Azt is gondold át, készen állsz-e legközelebb még egy kicsivel több kockázatot vállalni – például, egy új munka érdekében nemcsak felmondani, hanem új városba költözni, vállalva, hogy esetleg nem fog tetszeni a környezet, vagy nem tudsz beilleszkedni.

 

Ha eljutottál odáig, hogy képes vagy kockáztatni a megtakarításaid egy részét, és jelentős nyereséget érsz el vele a tőzsdén, legközelebb talán már életed más területein is bátrabban vágsz bele az ismeretlenbe.

 

 

error: A tartalom védett!