Sokakat nem azért kerül el a szerencse a tőzsdén, mert nem értenek a pénzhez, hanem, mert nem rendelkeznek azokkal a személyiségjegyekkel, amelyek egy kereskedőt sikeressé tesznek. Ezek közé tartozik az önbizalom, a stressztűrés, illetve az egyik legfontosabb: a kudarc elfogadásának képessége. Aki nem tud megbocsátani magának egy-egy veszteség után, sosem lesz igazán sikeres a tőzsdén, hiszen elég egyetlen hiba, máris a padlóra kerül, és hosszú ideig képtelen talpra állni.

 

Tanuljunk a hibákból, de ne rágódjunk rajtuk

 

Sokan szinte mindenért magukat hibáztatják, legyen szó akár tőzsdéről, akár munkahelyi, akár párkapcsolati problémákról, akár bármi másról. Mindenki követ el hibákat, nem ez különböztet meg minket egymástól; hanem az, hogyan reagálunk ezekre a helyzetekre. Ha képesek vagyunk tanulni belőle, majd bűntudat nélkül továbblépni, máris sikeresebbnek érezhetjük magunkat.

 

A felelősségérzet és a bűntudat nem ugyanaz

 

Első lépésként tisztázzuk magunkban, hogy saját magunk hibáztatása nem egyezik meg a felelősségvállalással – az utóbbira szükség van, az előbbi felesleges. Ha megegyeztünk magunkkal, hogy bizonyos értéket elérve eladjuk a részvényt, mielőtt tovább esne, mégsem tettük meg, az valóban a mi hibánk; nem takarózhatunk azzal, hogy minden jel arra utalt, hogy emelkedni fog. Annak viszont semmi értelme, hogy még hetek múlva is ezen bánkódjunk, hiszen ez a helyzeten már nem változtat.

 

Ismerjük el a képességeinket

 

Vegyük észre és ismerjük el a képességeinket; ne csak egyetlen rossz döntésre vagy tulajdonságra összpontosítsunk. Akár írjunk egy listát azokról a dolgokról, amit szeretünk magunkban, amihez értünk, és ami segített már abban, hogy nyereségre tegyünk szert a tőzsdén.

 

Ne szégyelljünk segítséget kérni

 

Fogadjuk el, hogy nem tudunk minden problémát egyedül megoldani. Segítséget kérni sosem szégyen, és nem is a gyengeség jele. Beszéljünk a családunkkal, vagy osszuk meg a problémánkat azon ismerőseinkkel, akik szintén tőzsdéznek, és voltak már ilyen helyzetben. Ha pedig végül sikerül leszámolnunk a bűntudattal, ismét belevágunk, és ismét hibázunk, már tudni fogjuk, hogy képesek vagyunk felállni belőle, hiszen legutóbb is sikerült.

 

Hogyan alakítsd ki a kereskedéshez szükséges személyiséget? Megtudhatod a Nyerő hozzáállás tréningen.

 

error: A tartalom védett!