Ha egy befektetésed nem úgy alakul, ahogy tervezted, és pénzt veszítesz, természetes, ha nem érzed magad jól a bőrödben. A hasonló veszteségek után a négy leggyakoribb jelenség a harag, a frusztráltság, a bűntudat, illetve a befektető ostobának érzi magát, amiért ilyen döntést hozott.

Haragszol magadra, a világra, a tőzsdére: miért veszítettek az értékükből a részvények, amikor minden arra utalt, hogy felfelé fognak menni? A feszültség távoztával ostobának érzed magad, amiért olyan döntést hoztál, amilyet, és már nem is érted, mire alapoztad azt – talán a reményre? A fenti érzésekhez csatlakozik a bűntudat: már bánod, hogy kockáztattad ezt a pénzt; akkor is, ha a családod nem fog tönkremenni bele. Akaratlanul is összehasonlítod az összeget például a szüleid megtakarításaival, és még rosszabbul érzed magad, amikor tudatosul benned, hogy amit most elveszítettél, több, mint amit ők félretettek nyugdíjas éveikre.

A fentiek ellenére nem szabad, hogy egy életre elmenjen a kedved a tőzsdétől, eladj mindent, és kiszállj. Az alábbi tippek segítségével egyszerűbben feldolgozhatod a veszteséget.

  • Ne vedd magadra

A piac változásai nem a te hibád, és nem is azért történnek, hogy megakadályozzák, hogy megduplázd a vagyonod, és megvehesd a vágyott autót vagy házat. Ha a részvények értéke esik, nemcsak te veszítesz; sok más kereskedővel ugyanez történik.

  • A veszteség ugyanolyan természetes, mint a nyereség

Nem létezik olyan tevékenység – hobbi, sport, hivatás vagy bármi más –, amit egyből jól csinálnánk, amint elkezdjük gyakorolni. Szerinted a világhírű tudósoknak, focistáknak, színészeknek minden egyből összejött? Talán nem is gondolnád, hány sikertelen kísérlet, be nem lőtt gól és meg nem kapott szerep áll mögöttük; mindössze erről nem számol be a média. A veszteség ugyanolyan természetes dolog, mint a nyereség; ezután is lesz még benne részed, de valószínűleg egyre kevesebbszer.

  • Gondolkozz hosszútávon

Nem szükséges percről percre figyelned a részvényeid alakulását. Kövesd a kereskedési terved és védd a tőkét. Stay in Business

Még többet a Kilépés a veszteség spirálból  workshopon sajátíthatsz el erről.

error: A tartalom védett!