A kereskedés elsajátítása egy pszichológiai folyamat. Miközben egy kezdő megtanul boldogulni a tőzsdén, különböző fejlődési szakaszokon halad át, és folyamatosan fejleszti a gondolkodásmódját. Nézzük meg, milyen állomások vezetnek ahhoz, hogy úgy igazán kitanulhasd a kereskedés művészetét!

A kereskedés elsajátításának 5 jól kikövezett szakasza ismert:

  • Tudattalanság
  • Tudatos értés
  • Felébredés pillanata
  • Tudatos kompetencia
  • Tudattalan kompetencia

A tudattalanság szakasza – ami után sokan lehúzzák a rolót

Az az állapot, amikor újoncként még nem vagy vele tisztában, hogy mekkora hiányosságok vannak a tudásodban. A kezdő tőzsdések ekkor teszik meg az első lépéseiket, például számlát nyitnak, és elkezdenek ismerkedni a tőzsde új világával.

Ha ebben a szakaszban éldegélsz, hagyod, hogy az érzelmeid vezessenek, és hajlamos vagy beleesni a tőzsde legnagyobb ámításába: minél több pénzt akarsz bezsebelni minél rövidebb idő alatt.

Lássuk, mi történhet veled ebben a szakaszban:

1. Mivel híján vagy a bölcs tapasztalatoknak, sokat veszítesz, a vesztes üzletek pedig értelemszerűen csökkentik a tőkédet. Lehet, hogy válaszul bezárod ezt az üzletet, és egy újat nyitsz, pontosan az ellenkező oldalon, mert azt hiszed, az a helyes oldal. Pedig a helyzet az, hogy egyszerűen halvány lila fogalmad sincs arról, hogyan is kéne viselkedned a piaci környezetben. Mivel nem ismered a szabályokat, hibát-hibára halmozol.

2. Előfordulhat, hogy kereskedőként jól van dolgod, megy minden, mint a karikacsapás, de ez hamis biztonságérzetet szülhet. Mivel kockázatkezelésből csak alapismeretekkel vagy felvértezve, könnyen előfordulhat, hogy nagy kockázatot vállalva törlöd a tőzsde színéről az összes addigi profitodat, vagy még annál is többet. Sanyarú kép.

A csalódások hatására két dolog történhet: vagy továbblépsz, vagy örök életedre leállhatsz a tőzsdézéssel.

Tudatos értés – a legveszélyesebb szakasz az új kereskedők életében

E szakasz időtartama pár héttől évekig terjed.

A kereskedők ebben a szakaszban már megértették, hogy tanulás nélkül nincs siker. Tudják, hogy tanulniuk kell, ezért könyveket, cikkeket bújnak, DVD-ket szereznek be, és szakmai fórumokat böngésznek.

Hajlamosak bedőlni a magukat szakértőknek mondók tanácsainak, és a „gyorsan, rövid idő alatt meggazdagodhatsz” stratégiáknak.

Ebben a szakaszban a kereskedők úgy hiszik, minél több tudást halmoznak fel, annál jobbak lesznek a piacon. Aztán, amikor satnya eredményeik nem fordulnak vigalomba, elkezdik hibáztatni a rossz stratégiákat és a téves információkat, amiket kaptak. Mindenben képesek hibát találni, kivéve a saját viselkedésükben.

Te is ebben a szakaszban evickélsz még, ha az alábbi állítások zömére igennel felelsz:

  • úgy érzem, hogy beragadtam a rendszerbe, és meg sem tudok moccanni
  • kereskedési naplót vezetek, és így látom, hogy nem sokat változott a helyzetem, napról-napra hozom a régi kereskedési sémákat
  • fogalmam sincs, miért lépek be/vagy lépek ki egyes piacokról
  • nem vállalom a felelősséget a veszteséges ügyleteimért

Kíváncsi vagy a következő három szakaszra? A felébredés pillanata című szakasz már igazán érdekesen és biztatóan hangzik az eddigiekhez képest. Tarts velünk, legközelebb erről írunk!

ha szeretnél javítani a kereskedési hibákon gyere el a Tőzsdei stresszedzés tréningre vagy a Tudatos Trader tréningre

error: A tartalom védett!