A kereskedés elsajátítása egy pszichológiai folyamat. Miközben egy kezdő megtanul boldogulni a tőzsdén, különböző fejlődési szakaszokon halad át, és folyamatosan fejleszti a gondolkodásmódját. Nézzük meg, milyen állomások vezetnek ahhoz, hogy úgy igazán kitanulhasd a kereskedés művészetét!

 

A kereskedés elsajátításának 5 jól kikövezett szakasza ismert:

 • Tudattalanság
 • Tudatos értés
 • Felébredés pillanata
 • Tudatos kompetencia
 • Tudattalan kompetencia

 

Az ébredés pillanata

A kereskedők ekkor jönnek rá, hogy a sikeres kereskedés nagy mértékben függ a pszichológia törvényeitől és attól, hogyan állnak hozzá magához a piachoz.

Ebben a szakaszban kezded el felfogni azt az alapigazságot, hogy soha nem leszel képes megjósolni, mi fog történni a piacon. Megérted, hogy a piac vesztesek és győztesek gyűjtőhelye, ahol fegyelemre van szükséged ahhoz, hogy talpon maradj, nyereséget könyvelj el, és hogy elvágd a veszteséges szálakat.

A kereskedők ebben a szakaszban tanulnak meg akkor belépni a piacra, és kilépni a piacról amikor a rendszer azt mondja. Nem bírálják felül e lépés jogosságát, és nem hagyják, hogy az érzelmeik más irányba vigyék őket.

 

Tudatos kompetencia

E szakasz kereskedői már eljutottak addig a pontig, hogy ne akarják olyan görcsösen elcsípni a nyerő üzleteket. Ha a rendszer azt diktálja, hogy meg kell nyitni egy pozíciót, megteszik, édes mindegy, milyen érzések kavarognak bennük ezzel a lépéssel kapcsolatban.

A tudatos kompetencia szakaszában még mindig nehéz önfegyelmet gyakorolni, de a veszteségeket már könnyebb kezelni, mert a kereskedő tudja, ez is része a pénzkeresésnek, és a rendszernek.

A kockázatkezelés a kereskedés egyik kulcselemévé válik. A kereskedők számára cél lesz ugyan a számlanyitás, de nem azonnal, és már nem törekszenek a gyors meggazdagodásra.

Ha ebben a szakaszban vagy, és továbbra is bővíted kereskedelmi tapasztalataidat, hamarosan vár a következő fejlődési állomás.

 

Tudattalan kompetencia

Egy kereskedő akkor üti meg azt a mércét, hogy ide kerülhessen, amikor már van annyi gyakorlata, hogy a kereskedés számára szinte majdnem automatikus gondolkodásmóddal megy.

A fegyelmezettség már csak kis erőfeszítésébe kerül, szinte a második természetévé válik.

 

Összegzés

Ezt tanultuk eddig…

 • … amikor még csak tanulod a kereskedést, egy pszichológiai folyamaton mész keresztül, aminek öt állomása van
 • … a tudattalanság szakaszában a kereskedő még nem tudja, hogy tanulnia kell, a tőzsdén szabályok, és mindenféle stratégia nélkül jár-kel
 • … a tudatos értés állomásán a kereskedő már tisztában van vele, hogy sokat kell tanulnia, és folyamatosan bővíti is az ismereteit, de még mindig nehezére esik sikeresnek lenni
 • … az ébredés pillanatában már tudja, hogy a piac működését nem lehet megjósolni, és a sikerek akkor jönnek, ha kitart egy stratégia mellett
 • … a tudatos kompetencia szakaszában a kereskedő már nem lohol a nyerési lehetőségek elcsípése után, és betartja a stratégiát, függetlenül attól, hogyan érez
 • … a tudattalan kompetencia dicső állomására akkor érkezik meg, amikor már szinte automatikusan megy számára kereskedés, és az érzelmek nem játszanak szerepet a tőzsdézés során.
error: A tartalom védett!