La Fontaine klasszikusa a modern világban talán elavultnak tűnik, pedig volt, aki a tőzsde világában is bizonyította, hogy az ősöreg fabula a nyúlról és a teknősről még a tőzsde világában is érvényes. Őt pedig Richard Dennsinek hívják.

Dennis a tőzsde egyik legendája – ’80-as évekbeli, jól megérdemelt beceneve szerint egyenesen a hercege. A ’80-as években a kereskedő, aki képes volt 500 dolláros eredeti kezdőtőkéjéből 100 milliós vagyont kovácsolni, fogadást kötött kollégájával, William Eckharttal. Eckhart szerint ugyanis Dennis különleges adottságának hála volt képes minderre – amit utóbbi úriember némileg a szívére vett.

Dennis premisszája ugyanis az volt, hogy bárkiből sikeres kereskedő lehet, ez ugyanis nem tehetség, hanem önfegyelem kérdése. Megtervezett hát egy kísérletet: keresett egy csoport embert, akiket “kiképzett”, majd bedobott a mélyvízbe, hogy valódi pénzzel kereskedjenek.

Dennis olyannyira hitt ebben, hogy saját pénzét adta oda annak a 14 kereskedőjelöltnek, akik sikeresen teljesítették a programot. (Jelentkezőkből persze nem volt hiány: a Wall Street Journalban közzétett hirdetésre ezrek válaszoltak.)

A név (Teknőcök) egyébként nem a régi állatmeséből származik: Dennis egy szingapúri teknősfarm megtekintése után úgy gondolta, képes lesz olyan gyorsan sikeres kereskedőket nevelni, ahogyan ezt a teknősökkel teszik.

Mégis, a lassan de biztosan haladó mesebeli állatnak sok közös vonása van azokkal a kereskedőkkel, akik végül elképesztően látványosan bizonyították Dennis igazát, 4 év alatt 100 milliót hoztak össze neki. És hogy hogyan?

Lényegében ezeket az alapelveket követték:

  • A hírek és vélemények helyett figyeld az árakat, döntéseidet a tőzsdei állapotok, ne jóslatok alapján hozd meg.
  • A belépést és a kilépést előre pontosan tervezd meg – tudd, mikor kell kiszállni és elkönyvelni a veszteséget.
  • Mutass rugalmasságot – minden piacra más és más paramétereket alkalmazz, ne egy egységes szabályrendszert.
  • Soha ne kockáztasd teljes tőkét több mint 2 százalékát egy üzleten.
  • Ha nagy hozamot akarsz, szokd meg a nagy visszaeséseket is.

Vagyis röviden összefoglalva: ne ész nélkül keresd a lehető legnagyobb profitot, hanem hosszú távon, biztos kézzel kereskedve építsd fel magad.

error: A tartalom védett!