Furcsán hangzik ez attól, aki abban hisz, hogy a mentális felkészültség a legfontosabb tényező a kereskedésben.

Most is ezt vallom, de ez így önmagában csak, egy részigazság.
Nem láttam olyan focicsapatot, aki fejben rendben volt, de megfelelő erőnlét vagy technika hiányában gólt rúgott volna, vagy épp megnyerte volna a meccset.

A tőzsde tanulás kezdeti fázisában egyáltalán nincs szükség a pszichológiára.
Ebben az időszakban  az az elsődleges cél, hogy elsajátítsd az alapokat, elemzési technikákat, kereskedési stratégiákat, képezd magad, úgy, mint, amikor egy szakmát tanulsz.

A következő fázis, amikor megvannak az alapok, indul a gyakorlatba való átültetés. A technika , stratégia mélyebb szintű elsajátítása, saját személyiséghez formálása, saját stratégia kifejlesztése.
Itt is a hangsúly a technikai elemek fejlesztésén, a rutin elsajátításán van. A saját stílus, kereskedési rendszer személyre szabásához elengedhetetlen az önismeret.
Érdemes magadat figyelni  kereskedés közben  milyen érzés,  gondolat villan be vagy viselkedési minta jön elő, hogyan érzékeled a piacot , tudsz –e objektív  maradni.
Érdemes lejegyezni, átgondolni ezeket. Ha úgy érzed járj utána a viselkedésed okainak, de ne ez vigye el a fókuszt.
A következő fázis, az, ha már van egy bizonyítottan működő stratégiád – kereskedési rendszered. Akkor egy éles, magadhoz képest kis méretű számlán kezdj el kereskedni.
Mivel, a pénzzel való kereskedésnek már tétje van, ebben a szakaszban jelennek meg az érzelmek,  az aggódás, félelem, szorongás, kapzsiság és az ehhez társuló gondolatok és viselkedési minták.
Őszinte leszek, ezek nem speciális tőzsde pszichológiai kérdések.  Ilyenkor a fokozott nyomás, stressz hatására olyan gyerekkorban rögzített érzelmi és viselkedés minták kapcsolnak be, amik más hasonló helyzetben is bekapcsoltak volna.  Ebben a szakaszban nem csak érdemes, hanem szükséges ezzel foglalkozni, ha meg akarsz maradni a piacon.

Azt tapasztalom, hogy sokan különböző okokból, de hamarabb ugranak bele az éles kereskedésbe. Úgy, hogy még nincs meg a rendszerűk vagy még a gyakorlat alatt nem tettek szert olyan kompetenciákra, ami magával hozná a nyugalmat és a magbiztosságot.  A veszteségek miatt újabb stratégiákat, rendszereket keresnek,  s mire felismerik, hogy magukon kellene dolgozni, addigra kimossa őket a piac.
Annyi pénzt veszítenek, hogy vagy képtelenség vagy túl fájdalmas „újrakezdeni”

Természetes megfelelő mértékű technikai gyakorlás mellett elképzelhető, hogy szépen eljutsz a profi kereskedő szintig, képzett, magabiztos és rutinos kereskedővé válsz. Van ilyen. Aki azt mondja , hogy nincs gyakran keserűségből és önigazolásból beszél.

A profi szint, amire azt mondom, hogy itt számít leginkább a pszichológia. Pont azoknál, akiknél egyébként a legmagasabba mentális felkészültség szintje.
Gondolj az élsportra vagy a pókerre, ami a tőzsdei kereskedéshez a leghasonlatosabb. Azonos vagy nagyon hasonlóan magasan képzett, profi játékosok között olyan csekély a stratégia vagy technikai ismereti ( erőnléti ) különbség, hogy már nem az határozza meg, ki nyer.
A különbség , az előny itt abban van, hogy fejben , ki hogy rakja ezt össze, hogy tudja kezelni a feszült helyzetet.
Csak a top traderek, pókeresek, sportolók esetén vízválasztó a mentális felkészültség.

error: A tartalom védett!