A rettegés foka – félelmeink leküzdése

 

Mi – emberek – fiatalon, de idősebben is, rengeteg időt töltünk azzal, hogy vacillálunk, tanakodunk, megtegyünk – ne tegyünk-e meg valamit. Néha hónapokat is eltöltünk azzal, hogy egyetlen dolgot százszor átrágunk, latolgatjuk a döntés utáni lehetséges következményeket. Rendszerint persze a várható negatív hatás kerül túlsúlyba. Ezért aztán, sok esetben a rossz dolgoktól való félelem miatt egyáltalán nem is hozunk semmiféle döntést. Vagyis: nem vállaljuk a kudarc kockázatát, illetve előre kudarcra ítéljük a még meg sem hozott döntésünket.

Ez azért is van, mert túl nagy jelentőséget tulajdonítunk annak, hogy más emberek elfogadjanak bennünket, így a kockázatot nem szívesen vállaljuk.

Te például szoktál félni? Szoktál aggódni amiatt, hogy mit szólnak majd mások új céljaidhoz? Vagy, hogy mi lesz veled, ha épp nem úgy sikerül valami, ahogy azt előre eltervezted?

Nos, ha a válaszod legalább két igen, akkor jó, ha tudod, hogy pontosan ez a félelem az, ami annak akadálya, hogy valódi alkotó énedre rátalálhass. Ha sokszor érzel fent leírt félelmet, akkor azt is tudnod kell, hogy mindenki fél! Sokan nem mernek hibázni. Azért, mert beléjük ivódott már az óvodában, iskolában a gyengébb teljesítmény „szégyene”, a rossz teljesítmény utáni siralmas „érdemjegy” okozta kisebbségi érzés és gyenge önértékelés.

Ez belénk rögződött, „testet-lelket megbetegítő” szokás, ami – nem kell magyarázni – nem fog előre vinni az életben, inkább egyenesen visszafelé húz!

Ami hajt, ami segít az éppen az utad során felbukkanó hibák sokasága!

Így tudod meg, hogy lehetsz sikeres, így tudsz csak rájönni, sehogy máshogy. Tévhit, hogy mások hibájából tanulni fogsz! Nem te viselted annak következményeit, amit mások vétettek, ezért nem fog hatni rád, legfeljebb ideig-óráig. Amiből tanulni fogsz, az a saját életedben tapasztalt hiba, nem más!

Az akadályok, melyek meggátolnak abban, hogy hőn áhított céljaidat, vágyaidat elérd, pontosan a jelenlegi életed, mely tele van berögzült téves szokásokkal, félelmekkel. Rengeteg kérdés fogalmazódik meg benned, olyanok, mint: „Mi van, ha nem fog menni? Mit szólnak majd az ismerőseim? Elég tehetségem van hozzá? Képes vagyok rá, egyáltalán? Idiótának fog tartani mindenki!’

Ugye, ismerős aggályok ezek számodra is? Ahhoz viszont, hogy rátalálj alkotó és kreatív énedre, szükséged van a kihívásokra és az ellenállásokra. Másképp nem sikerülhet. S ezt tudva, ezt elfogadva a félelmek egyszerűen eloszlanak, hiszen már tisztában vagy azzal, hogy a kudarcok a cél elérésének nélkülözhetetlen láncszemei.

Folytatjuk…..

error: A tartalom védett!