A tőzsdei siker 80 százalékban rajtad múlik, és csak a többi a körülményeken; így elsősorban magadat kell kiismerned, nem a pénz világát. Azonban ehhez jól jön egy kis útmutatás. Az alábbiakból megtudhatod, milyen hibákat követnek el gyakran a tőzsdézéssel próbálkozók; így könnyebben elkerülheted őket.

 

  1. Nem készülsz fel eléggé

 

Az, hogy a tőzsdei kereskedés sikere főként az önismereteden múlik, nem jelenti azt, hogy ne kellene megismerkednek azzal a világgal, amelybe most készülsz belépni. Ezért kereskedés előtt tanulmányozd a tőzsdét, olvass és tanulj.

 

  1. Túl érzékeny vagy

 

Ha túl érzékenyen reagálsz a veszteségre, valószínűleg nem lesz elég kitartásod ahhoz, hogy egy kisebb kudarc után folytasd. Tedd helyre, mit jelent neked a pénz: eszköz legyen, ne pedig a biztonságod és a boldogságod kulcsa.

 

  1. Nem rögzíted a lépéseidet

 

Ahhoz, hogy később is tudd, mit miért csináltál, és miért döntöttél úgy, ahogy; érdemes naplót vezetned a kereskedésről: jegyezd fel, miért fektettél egy adott részvénybe, mennyit, és mennyi jött be belőle. Így egyrészt több pénzt kereshetsz, másrészt jobban irányíthatod saját döntéseidet.

 

  1. Mindig nyereségre számítasz

 

Természetesen senki sem azért kezdi el a tőzsdézést, hogy veszítsen, azonban fontos tudnod, hogy ez is megtörténhet; nem csak nyerhetsz. Ha elfogadod a veszteség lehetőségét, nem zuhansz azonnal össze, amikor először veszítesz egy komolyabb összeget.

 

  1. Vakon követed a”tutibiztos” stratégiákat

 

Időről időre megjelenik a tőzsde világában egy „forradalmi, tutibiztos stratégia, amely mindenkinek beválik” – te vakon megbízol benne, aztán persze nálad épp nem válik be. Ne hidd, hogy egyedül vagy: sokaknak nem sikerült az adott stratégiával, csak nem őket hozza fel a kifejlesztő példaképp.

 

  1. Nem kalkulálod ki, mennyit veszíthetsz

 

Amikor arról döntesz, mennyit fektetsz be, és a várható nyereséggel számolsz, számolj a lehetséges veszteséggel is – tudatosítsd, mennyit veszíthetsz, ha mégsem jönnek be a számításaid. Ennek ismeretében felelősen dönthetsz arról, mennyi pénzt szánj az adott ügyletre.

Ha megoldást szeretnél a hibákra gyere el az Menedzseld az életed tréningre.

error: A tartalom védett!