A tőzsdei kereskedésnek három alap pillére van, ebből bármelyik is alul teljesít, kihatással van a sikerre

Ez a három alap pillér nem más mint: az emberi tényező, kereskedési rendszer, pénzkezelés. 

Emberi tényezők: elengedhetetlen a sikeres kereskedéshez bizonyos kompetenciák megléte. Amennyiben a  kereskedő nem rendelkezik ezekkel, akkor ezeket fejlesztheti. Mivel nem vagyunk egyformák, ezek fejlesztése, egyéni út.

Kereskedés rendszer: stratégiák és tőzsdelogika összessége. Magába foglalja az elemzést és azokat a stratégiákat, ami alapján kereskedünk. Különböző piaci helyzetekre különböző stratégiákat alkalmazhatunk. A stratégiákon belül is megkülönböztethetünk szakaszokat , mint belépési, menedzselési, kilépés stratégiát. 

Kereskedés rendszernek mérhetőnek kell lennie, hogy tisztában legyünk vele hogy valóban működik, mert e nélkül nem tudjuk eldönteni, hogy az emberi tényező hibázik vagy a rendszer hibás.

 Kezdő kereskedők járható útja az, hogy elsajátítanak kereskedési stratégiákat. 

Ahhoz, hogy ezt úgy tudják alkalmazni, mint, akitől tanulták, el kell sajátítani a  gondolkodás módját ,meggyőződés rendszerét és mentális stratégiáit.
( Valódi mesterekről beszélünk, akiknek működő rendszerük van)
Lemásolni, a meggyőződési rendszert és mentális stratégiákat nem könnyű, de van hozzá technika. Ez a modellezés.

A másik út, hogy egy vagy több tanult stratégiából elkezdik kialakítani a sajátjukat, személyre szabják, annak függvényében hogy mi illik személyiségükhöz, az időbeosztásukhoz, életfelfogásukhoz.

 Pénzkezelés más néven Money management. A pénzkezelés bővebb, mint a kockázatkezelés, amely csak azt mondja meg hogy mekkora kockázatot vegyünk fel egy pozícióba. Pénzkezeléshez hozzátartozik a pozíció méretezés, ráépítés, mivel ez teszi lehetővé a hatástöbbszörözést, minél többet hozzunk ki a kereskedésünkből.

Ez az alapvető feltétele annak, hogy elérjük a rövid távú célokon túl a közép és hosszú távú céljainkat, hogy a kereskedésből életstílust építhessünk.

 A három alappillérből a legfontosabb az emberi tényező.

 

error: A tartalom védett!